Recensie Serie

RECENSIE. ‘A gentleman in Moscow’ op Streamz: Net zo gevaarlijk als de krul in een moustache***

De flair van Ewan McGregor en het stemmige epoquedecor zijn dé redenen om ‘A gentleman in Moscow’ een kans te geven. Maar weet wel dat u vertrokken bent voor bijna acht uur volkomen ongevaarlijk, zij het charmant entertainment.

Jo De Ruyck
A GENTLEMAN IN MOSCOWVan: Ben VanstoneMet: Ewan McGregor, Mary Elizabeth WinsteadElke zaterdag een nieuwe aflevering op Streamz, ca. 45 minuten

Het fictieve A gentleman in Moscow, gebaseerd op de gelijknamige roman van Amor Towles uit 2016, staat geschreven op een zwarte bladzijde van de Russische geschiedenis. In de nasleep van de Oktoberrevolutie raakt het land politiek hopeloos verdeeld, regeert de paranoia, sterven miljoenen de hongerdood en raakt het land in de greep van de Stalinistische terreur. Geen vrolijk vooruitzicht voor een avondje bingen op Streamz? Vrees niet. Merkwaardig genoeg is de achtdelige reeks opvallend lichtvoetig. Hier en daar zelfs zedig komisch, op de wijze dat heren en dames van stand dat wel eens durven te zijn.

Het verhaal van graaf Alexander Ilyich Rostov (McGregor) begint in 1921. Terwijl de revolutionairen zijn aristocratische vrienden bij bosjes executeren, redt Rostov zijn hachje dankzij een gedicht. Zijn naam wordt teruggevonden onder enkele verzen die het revolutionaire gedachtegoed genegen zijn. Daarom wordt hij ‘slechts’ veroordeeld tot levenslange opsluiting in het chique hotel Metropol, waar hij sowieso al woonde. Hij wordt wel uit zijn luxueuze kwartieren gezet en weggedift op een zolderkamertje waar het binnen sneeuwt. Maar hij mag zich omringen met wat persoonlijke spullen en bovenal: hij kan levenslang aan de rijke tafels van het restaurant blijven aanschuiven.

De reeks speelt zich bijna volledig af in het hotel, dus moet de plot het hebben van de personages die Rostov er ontmoet.© Jason Bell/Paramount+ with Showtime

Geen vervelende kwesties

Op wat flashbacks na speelt de hele achtdelige reeks binnen de muren van het hotel. De plot moet het dan ook hebben van de personages die Rostov daar ontmoet. Eerst en vooral is dat de onheilspellende bolsjewiek die hem er te gepaste tijde aan herinnert dat hij het hotel nooit nog zal verlaten. Er is een onderschikte van vroeger die voor de revolutie koos, maar uiteindelijk zijn bescherming nodig heeft. Hij wordt vrienden met een meisje dat zonder ouders in het hotel woont, krijgt ter afwisseling een baantje als kelner én deelt hij de lakens met een actrice. Zij wordt gespeeld door Mary Elizabeth Winstead, McGregors vrouw in het ware leven.

Van ’waar leven’ is in A gentleman in Moscow weinig sprake. Rostovs huisarrest voltrekt zich in een bubbel buiten de realiteit van Rusland en de makers van de serie hebben duidelijk besloten de kijker niet lastig te vallen met vervelende kwesties. In hoeverre aristocraat Rostov vóór de revolutie ook geen fout figuur was bijvoorbeeld: niets daarvan. Als de sympathiebalans van dit verhaal een kant uit neigt dan is het wel die van de keurig geklede, welopgevoede en wijn proevende edelman die vooral de krul in zijn snor verzorgt. Politieke en sociale omwentelingen wegen heel licht in dit drama – of wat daarvoor moet doorgaan – terwijl de makers toch ook weer zeer bij de woke-tijd zijn met hun kleurenblinde casting.

Mensen met een kleurtje in het Rusland van de jaren 20 klinkt net zo gedurfd als chocolade-eieren met Pasen en dat is het ook. A gentleman in Moscow is zo braaf en ongevaarlijk als het maar zijn kan. Mooi om naar te kijken, dat wel. Naar Ewan McGregor, zijn outfit zowel als zijn acteerwerk is om door een ringetje te halen. Net als het hele hotel Metropol. Glorie uit vervlogen tijden, zoals deze fictie.

‘A gentleman in Moscow’ is geheel onschadelijk, maar wel mooi om naar te kijken.© Streamz

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer