De cipiers in onze gevangenissen staken omdat ze “al zo lang aan de alarmbel trekken voor meer personeel en betere infrastructuur”. (Illustratiebeeld)
Volledig scherm
PREMIUM
De cipiers in onze gevangenissen staken omdat ze “al zo lang aan de alarmbel trekken voor meer personeel en betere infrastructuur”. (Illustratiebeeld) © BELGA

Cipier getuigt: “Als je ’s ochtends de celdeur opent, dan bonk je tegen het hoofd van gedetineerde die noodgedwongen op de vloer slaapt”

De cipiers in ons land staken voor onbepaalde duur. Ze kunnen niet anders, zeggen ze. “We willen dat er geen gedetineerden op de vloer meer hoeven te slapen. En dat ons werk weer werkbaar wordt.” Een cipier van de gevangenis in Turnhout vertelt over haar job, haar loon en de frustraties waar ze dagelijks mee te maken krijgt. “Wat ben je met 29 dagen verlof per jaar als je ze niet kan opnemen?”

31 reacties

  • Eric Grosemans

    4 weken geleden
    Nico Claesen, wanneer je in "de privé" in ploegen werkt, moet je ook wachten tot de aflossing er is, dan nog je collega briefen over eventuele mankementen die zich voorgedaan hebben, of orders die omstellingen van de machine nodig hebben, dan, ben je dikwijls ook 10 minuten over tijd, soms nog langer, en dat is ook niet betaald. Dat is eigen aan het werk zeggen ze dan.
  • leen hanssens

    4 weken geleden
    Komen zeggen dat ze noodgedwongen rokers en niet rokers bij elkaar moeten zetten, is een grove leugen, die hebben altijd bij elkaar gezeten.
  • oswald billiet

    4 weken geleden
    Het is een angstige gedachte dat bij staking 's nachts de celdeuren niet geopend worden. Wat gebeurt er dan bij plotselinge ziekte of ongeval? Wat gebeurt er dan wanneer iemand wordt mishandeld of verkracht? Het is recent gebeurd. Kan zoiets? Mag zoiets? Is voor cipiers, in dergelijke omstandigheden wapendracht , bij gevaar, geoorloofd?
  • Dave Laureys

    4 weken geleden
    Beetje op zijn Belgisch ,duurt al sinds de jaren 80 en tis nog niet opgelost ,ik las ergens dat onze bevolking serieus is gegroeid ,ja dan lijkt het me logisch dat ook de gevangenis populatie mee groeit …
  • Nico Claesen

    4 weken geleden
    De nachtdienst eindigd om 6 maar je bent verplicht te blijven tot het appel goedgekeurd is? M.a.w. de nachtdiest heeft zonder uitzondering over minuten. 5 schiften van 8u op een dag die maar 24u duurt en toch geen overlapping bij de overgang van nacht op ochtendschift. En verbaast zijn dat ze geen personeel vinden of dat die wat er werken gaan staken. Tja minister is dan ook de best betaalde job met de laagste diploma eisen. Dan krijgt men zulke dingen.