Een olifant in Botswana
Foto: Getty Images

Botswana dreigt 20.000 olifanten naar Duitsland te sturen na ontspoorde ruzie: "Geen grap"

De president van Botswana Mokgweetsi Masisi dreigt ermee om 20.000 olifanten naar Duitsland te sturen. Het Afrikaanse land weet geen blijf met de steeds groter wordende olifantenpopulatie, en voerde daarom de omstreden trofeejacht opnieuw in. Duitsland, zelf grootste EU-importeur van jachttrofeeën, wil nu hard optreden tegen die praktijk. "In dat geval moeten ze maar leren samenleven met de dieren", klinkt het in Botswana.

Meer dan een derde van de volledige olifantenpopulatie leeft in het Afrikaanse land Botswana. In totaal gaat het om meer dan 130.000 exemplaren. Door de inspanningen van het land om de dieren te beschermen, zijn hun aantallen geëxplodeerd. 

De uitbreidende olifantenpopulatie brengt wel enkele problemen met zich mee. Het leidt tot overbegrazing van de vegetatie, waardoor andere dieren het moeilijk hebben om voldoende voedsel te vinden.

In gebieden waar olifanten samenleven met mensen, leidt een te grote populatie tot veel conflicten tussen dier en mens. Olifanten vernielen gewassen, beschadigen eigendommen en kunnen zelfs mensen bedreigen. Volgens overheidscijfers zouden in 2022 meer dan 60 mensen bij die confrontaties omgekomen zijn.

Aantallen beteugelen

Botswana voerde enkele (omstreden) maatregelen in om de olifantenpopulatie binnen de perken te houden, zoals het reguleren van de jacht op olifanten. Zo kwamen er voor gelicenseerde jagers bepaalde jachtquota waar ze zich aan moeten houden. Op die manier blijft de jacht op olifanten strikt gecontroleerd, klinkt het, maar vormt die wel een goede bron van inkomsten voor de lokale gemeenschappen.

Toch blijkt gecontroleerde jacht alleen voorlopig niet voldoende. Het land heeft ook al olifanten moeten deporteren naar de omliggende landen. Zo heeft Botswana al 8.000 olifanten geschonken aan landen als Angola, en werden er honderden opgestuurd naar Mozambique. 

Maar 1 maatregel leidt tot wat meer ophef: de herinvoering van de trofeejacht. Daarbij wordt het jagen op dieren eigenlijk gezien als ontspanning of sport, en worden bepaalde delen van het dier, zoals geweien, tanden, huiden of andere lichaamsdelen, verzameld en gezien als statussymbolen of souvenirs. Trofeejacht werd in 2014 verboden in Botswana, maar in 2019 heringevoerd. Uit noodzaak, zo klonk het toen.

Discussie met Duitsland

Vooral die laatste beslissing leidt in Duitsland tot polemiek. Het land is de grootste importeur van Afrikaanse olifantentrofeeën van de Europese Unie. Dat blijkt uit een rapport van de Humane Society International. De Duitse regering wil die import nu aan banden leggen.

Volgens Botswana maken ze in Duitsland van een mug een olifant. "Het is gemakkelijk om in Berlijn te zitten en een mening te hebben over onze zaken hier in Botswana", zegt hij. "Wij betalen de prijs voor onze inspanningen om het voortbestaan van deze dieren te verzekeren voor de rest van de wereld."

Olifant in Botswana
Foto: Getty Images

President Masisi komt daarom met een opmerkelijk voorstel. "We zouden graag een voorstel doen aan de Duitse regering om 20.000 olifanten naar Duitsland te zenden", zegt hij. "We accepteren geen neen als antwoord. Als jullie deze dieren zo graag zien, accepteer dan alstublieft dit geschenk van ons." Aan de Duitse krant Bild laat hij geen twijfel bestaan over het voorstel. "Het is geen grap", aldus de president.

Enkel Duitsland?

Duitsland is niet het enige land waar jachttrofeeën onder vuur liggen. Verschillende landen, waaronder ons land, hebben de import van die trofeeën verboden. In maart werd ook in het Britse parlement een wetsvoorstel gestemd dat moet leiden tot een verbod op de invoer van die trofeeën. 

Toch houdt de Duitse regering voorlopig voet bij stuk. "In tijden van een alarmerend verlies aan biologische diversiteit hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om er alles aan te doen om te zorgen dat de import van jachttrofeeën duurzaam en legaal is", zegt een woordvoerder van het Duitse ministerie van Milieu aan AFP. 

Het is bovendien niet meteen duidelijk hoe de 20.000 olifanten in Duitsland, ruim 8.000 kilometer verder, zouden moeten geraken. 

Meest gelezen