Archiefbeeld - Koningin Elizabeth ontvangt 3.000 gasten op een tuinfeest in Balmoral Castle.
Foto: Gettyimages

Balmoral Castle voor het eerst in de geschiedenis open voor publiek

Balmoral Castle, een buitenverblijf van de koninklijke familie, opent voor het eerst in de geschiedenis de deuren voor het grote publiek. Voor de exclusieve rondleiding met thee en scones tel je 175 euro neer.

De tuinen en de balzaal van Balmoral zijn al langer te bezichtigen. Maar vanaf 1 juli tot en met 4 augustus kan je ook de rest van het kasteel bezoeken. Een gids neemt groepjes van 10 personen mee op een "historische reis door verschillende van de mooie kamers".

Een toegangsticket voor de rondleiding kost 100 pond, oftewel 117 euro. Wie er thee, scones, cake en sandwiches bij wil, betaalt in totaal 175 euro. Per dag worden slechts 40 tickets verkocht. Ondanks het dure prijskaartje, vliegen de tickets de deur uit.

Koningin Elizabeth ontvangt voormalig premier Liz Truss in Balmoral Castle. Het is een van de allerlaatste foto's van de koningin voor haar overlijden.
Foto: Belga

Royaltykenner Flip Feyten bezocht 30 jaar geleden de grote balzaal van Balmoral Castle. "Als je een royalty fan bent zoals ik, is dat leuk om te zien. Het is een enorm domein van 22.000 hectare met heel mooie en ruwe Schotse natuur. Ik vond het fantastisch om te zien."

Door het kasteel open te zetten voor het grote publiek slaat koning Charles twee vliegen in een klap, klinkt het bij Feyten. "Om te beginnen wil Charles hiermee de monarchie een meer "open" imago geven. Hij is immers gevoelig voor het argument dat het koningshuis te duur en te gesloten is. Bovendien zijn er zo ook extra inkomsten en dat is interessant voor het onderhoud van het domein." 

Favoriet buitenverblijf

Balmoral Castle is een van de favoriete residenties van de Britse royals. Vooral koningin Elizabeth II hield veel van het buitenverblijf. Ze overleed er in september 2022 op 96-jarige leeftijd.

"De koningin was heel graag in Balmoral, dat had vooral te maken met het domein", zegt Flip Feyten. "Haar lievelingskasteel was eigenlijk Windsor omdat dat erg huiselijk ingericht was. Dat huiselijke was er in Balmoral in Schotland ook, maar daar kon ze ook echt anoniem zijn. De koningin kon er wandelen in de natuur, gaan jagen,… zonder dat ze zich zorgen hoefde te maken over wie ze zou tegenkomen." 

Tijdens de zomermaanden verbleef de koningin altijd in Balmoral Castle. Er werden vaak gasten ontvangen, zoals vrienden en familieleden. Ook de premier werd jaarlijks met zijn of haar partner uitgenodigd, weet Feyten.

"Ze werden dan een beetje aan een test onderworpen. Het is niet altijd goed weer in Schotland en je moet houden van het buitenleven. De premiers die dat niet leuk vonden, haalden de test niet. Margaret Thatcher bijvoorbeeld, kwam er op hoge hakken toe. Ze ging niet mee op die uitjes in de vrije natuur en bleef werken in het kasteel. Dan daal je toch in de achting van de Windsors."

Balmoral Castle ligt in Aberdeenshire, Schotland.
Foto: AP

Balmoral Castle is al lang in het bezit van de Britse koninklijke familie. In 1842 bezocht koningin Victoria, samen met prins Albert, Schotland voor de eerste keer. Het koningspaar was zo onder de indruk van de Schotse Hooglanden dat ze besloten om er een buitenverblijf te zoeken. In 1852 kochten de koningin en de prins het kasteel in Aberdeenshire.

Prins Albert vond het kasteel te klein en besloot om op het domein een nieuw kasteel te bouwen. Koningin Victoria legde daarvoor de eerste steen in 1853. Die steen ligt nog altijd aan de toegangspoort. 3 jaar later was het kasteel afgewerkt en ging het oude gebouw tegen de vlakte. Op de plaats waar de voordeur van het oorspronkelijke kasteel stond, ligt nu een herdenkingssteen. 

Meest gelezen