© AFP

Jean-Marie Le Pen (95) onder gerechtelijke bescherming geplaatst

Frankrijk -

De voormalige Franse politicus Jean-Marie Le Pen is onder gerechtelijke bescherming geplaatst. Dat heeft zijn advocaat François Wagner bekendgemaakt. Na een medische test werd de vader van Marine Le Pen op zijn 95e onbekwaam bevonden om zijn eigen beslissingen te maken.

gli

Sinds zijn hartstilstand in april 2023 is de gezondheid van Jean-Marie Le Pen er volgens ingewijden aanzienlijk op achteruitgegaan. De beslissing om hem half februari “onder gerechtelijke bescherming” te plaatsen kwam er op verzoek van zijn familie. De maatregel is vergelijkbaar met een voogdij. Zijn drie dochters — Marine, Marie-Caroline en Yann — hebben nu een volmacht gekregen om handelingen te verrichten of beslissingen te maken in naam van hun vader.

Le Pen moet normaal gezien in september voor de rechter verschijnen. Hij wordt er samen met zijn dochter Marine, de burgemeester van Perpignan Louis Aliot en de voormalige nummer twee van de partij, Bruno Gollnisch, van verdacht tussen 2004 en 2016 fondsen van de Europese Unie te hebben aangewend om assistenten te bekostigen die in realiteit voor de partij werkten. Of deze maatregel daar een invloed op kan hebben, is nog niet duidelijk.

Rechtszaak

Deze maatregel is alleszins geen bewuste tactiek van de verdediging om de rechtszaak te omzeilen, zegt zijn advocaat aan Le Figaro. “Hij is gewoon een man op leeftijd, die moe is”, voegde medebeklaagde Louis Aliot eraan toe tegen BFMTV. “Ik denk eerlijk gezegd dat de rechtbank zal moeten beslissen dat hij noch aanwezig kan zijn, noch kan getuigen in dit proces.”

(Lees verder onder de foto)

© AFP

Jean-Marie Le Pen vergaarde bekendheid als voorzitter van de rechts-nationalistische partij Front National en is geen onbesproken figuur. Hij stond bekend voor zijn straffe antimigratiestandpunten en deed die graag weinig genuanceerd uit de doeken. Het leidde in het verleden tot twee veroordelingen wegens racisme. Zijn dochter Marine Le Pen nam in 2011 de fakkel bij de partij over. Die is ondertussen omgedoopt tot Rassemblement National.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer