Groen-covoorzitter stelt enkele crisismaatregelen voor om de overbevolking in de gevangenissen aan te pakken.
Foto: Belga

Groen roept minister Van Tigchelt op om te gaan praten met de stakende cipiers

Groen roept minister van Justitie Paul Van Tighelt (Open VLD) op weer te gaan praten met alle partijen die betrokken zijn bij de staking van de cipiers en om de huidige patstelling te doorbreken. Covoorzitter Jeremie Vaneeckhout en Kamerlid Stefaan Van Hecke doen ook enkele concrete voorstellen om de overbevolking in de gevangenissen te doorbreken.

"Het conflict tussen minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) en de cipiers dreigt te escaleren en dat staat een structurele oplossing voor de overbevolking in de gevangenissen in de weg", luidt het in een persmededeling van Groen. 

Covoorzitter Jeremie Vaneeckhout en Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen) stellen een pakket aan crisismaatregelen om de overbevolking in de gevangenissen aan te pakken. Ze dringen onder meer aan op een versnelde bouw van een aantal detentiehuizen. "Daarbij wordt op veel kleinere schaal gewerkt dan in klassieke gevangenissen, in leefgroepen en daarbij is de kans op bijvoorbeeld urenlange foltering veel kleiner", zegt Vaneeckhout.

Daarnaast pleit de partij voor een vervroegde invrijheidstelling van een aantal gedetineerden die aan het einde van hun straf zitten. Geïnterneerden moeten op andere plaatsen dan in de gevangenis worden opgevangen, zegt de partij nog. Gedetineerden uit andere Europese lidstaten moeten daar in de cel zitten in plaats van hier en er moet worden gekeken naar alternatieven zoals de enkelband, vindt de partij.

Dringende maatregelen nodig

"De overbevolking in onze gevangenissen vereist een gecoördineerde aanpak en dringende maatregelen om de mensonwaardige situaties voor gedetineerden én het moeilijke werkklimaat voor het personeel aan te pakken", aldus Vaneeckhout. 

Praten is nodig, meer dan ooit

Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout

Hij vindt dat Van Tigchelt dringend moet gaan praten met de stakende cipiers. "Praten is nodig, meer dan ooit", aldus de covoorzitter van Groen. 

"Alleen met een gecoördineerd pakket aan crisismaatregelen op verschillende domeinen kunnen we de huidige overbevolking beheersbaar maken, de fundamentele mensenrechten van gedetineerden respecteren en ook de werkomstandigheden van de cipiers verbeteren", aldus Kamerlid Stefaan Van Hecke.

Meest gelezen