NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg
Foto: AP

NAVO denkt na over fonds van 100 miljard euro voor Oekraïne: "Weerspiegeling van ernst op slagveld"

De verschillende NAVO-landen overwegen om een fonds van 100 miljard euro op te richten voor Oekraïne. De ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen vergaderen daar vandaag over in Brussel. Of het fonds er effectief komt, is nog niet zeker, maar volgens NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg moet de alliantie wel dringend een grotere rol spelen in het conflict.

Voor alle duidelijkheid: de beslissing over het steunfonds van 100 miljard euro voor Oekraïne moet nog worden afgeklopt, maar er wordt wel grondig over nagedacht. Volgens het voorlopige voorstel zouden de 32 leden van het bondgenootschap over een periode van 5 jaar elk hun bijdrage leveren aan het fonds, afhankelijk van het bruto nationaal product van de lidstaten. 

Stoltenberg wou nog geen concrete details geven over het voorstel, behalve dat het de hulp aan Oekraïne krachtiger en robuuster moet maken. "Het fonds is een weerspiegeling van de ernst op het slagveld", zegt hij tijdens een persmoment. De NAVO-landen hopen de details van de steunmaatregel volledig uitgewerkt te hebben tegen de NAVO-top in Washington deze zomer, melden diplomaten.

Situatie in Oekraïne verslechtert

De NAVO hoopt om met het fonds Oekraïne op lange termijn weerbaarder te maken. Met een meerjarige toezegging krijgt het land meer duidelijkheid en zekerheid over de militaire steun. "Zo worden we minder afhankelijk van individuele steun", klinkt het bij de NAVO-topman. Volgens hem is het steunfonds ook een duidelijk signaal naar Moskou dat de westerse steun (voorlopig) niet afzwakt.

En dat is nodig, want de situatie in het land verslechtert zienderogen. Het Oekraïense leger heeft een nijpend tekort aan wapens en aan munitie. Het uitblijven van het Amerikaanse steunpakket van 60 miljard dollar zorgt ook voor veel onzekerheid over de aanvoer van militair materieel.

Daarnaast voert Rusland ook de druk op langs het front. Daarom heeft Oekraïens president Zelenski beslist om de minimumleeftijd voor de mobilisatie van troepen te verlagen van 27 naar 25 jaar. De maatregel komt er omdat er te weinig mannen zijn die naar het front kunnen. Het parlement keurde het wetsvoorstel vorig jaar al goed, maar moest dus nog door de president ondertekend worden. De wet treedt vandaag in werking, staat op de website van het Oekraïense parlement.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO komen vandaag en morgen in Brussel bijeen om op 4 april het 75-jarige bestaan van het bondgenootschap te vieren. Naast steun voor Oekraïne zullen de ministers waarschijnlijk ook bespreken wie Stoltenberg zal opvolgen als zijn termijn in oktober afloopt. Vooral de aftredende Nederlandse premier Mark Rutte is kanshebber om Stoltenberg op te volgen.

Meest gelezen