© Getty

Hartziekten, een mannenkwaal? Na menopauze neemt kans op hartproblemen exponentieel toe

De menopauze kan bij vrouwen niet alleen onaangename bijwerkingen veroorzaken, ook onze hartgezondheid wordt erdoor beïnvloed. Een nieuwe studie linkt de toegenomen kans op hartziekten na de menopauze met name aan dalende oestrogeenlevels.

Camille Van Puymbroeck

Wetenschappers van het Harbor-UCLA Medical Centre in Californië waarschuwen in een nieuwe studie voor een hoger risico op hartziekten bij vrouwen na de menopauze. De afgenomen oestrogeenlevels zou de opbouw van plaques in de slagaders bevorderen, een fenomeen dat niet kan worden verminderd door de inname van statines oftewel cholesterolsyntheseremmers.

Oestrogeen beschermt het hart

“Na de menopauze maken vrouwen veel minder oestrogeen (een stof die het hart beschermt) aan en gaan ze over op een testosteronrijk profiel. Dat heeft een impact op hoe ons lichaam vet opslaat, waar het vet opslaat en hoe het met vet omgaat; het kan zelfs de manier waarop ons bloed klontert beïnvloeden. En al die elementen vergroten het risico op de ontwikkeling van een hartziekte”, aldus Dr. Ella Ishaaya, hoofdauteur van de studie.

Na de menopauze neemt het risico op een hartziekte bij vrouwen daardoor exponentieel toe in vergelijking met mannen van dezelfde leeftijd. Hartziekten beschouwen als een mannenkwaal behoort volgens de wetenschappers dan ook tot het verleden.

“Deze studie benadrukt dat statines alleen niet volstaan om het risico op hart- en vaatziekten bij vrouwen te beperken. We moeten vrouwen uitrusten met de tools en de kennis om hun eigen gezondheid in de hand te nemen”, aldus professor Vijay Kunadian van de British Heart Foundation in een reactie aan de Daily mail op de studie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer