Jasper Erkens is zonder twijfel de bekendste naam tijdens Lokale Helden Stuifzand, maar je kunt er nog twintig andere en vooral lokalere talenten ontdekken.© Charlotte Van der Goten

Ruim twintig Lokale Helden concerteren op één avond op zeven podia

Geel/Mol/Balen -

Met Lokale Helden wil de Belgisch muzieksite Vi.be op zaterdag 27 april artiesten van eigen bodem in het voetlicht zetten. In het zuidelijke deel van onze regio slaan jeugdhuizen, cultuurcentra en cultuurcel stuifzand de handen in elkaar voor een breed muziekfeest.

Hans Otten

Het Geelse cultuurcentrum de Werft sloot zich de voorbije jaren al met toeters en bellen aan bij Lokale Helden, door op dezelfde avond verschillende artiesten te programmeren in onder meer de eigen schouwburg en de muziekruimte van People On Stage. Dat aanbod is op zaterdag 27 april zelfs nóg groter, vooral omdat via het samenwerkingsverband Stuifzand ook de jeugdhuizen en cultuurcentra in Balen en Mol zich mee achter het programma scharen. En dat levert met maar liefst 24 bands en artiesten gegarandeerd lichte keuzestress op.

“We zochten en vonden zes partners in crime die samen een mooi muzikaal programma op zeven plekken in onze regio hebben samengesteld. Het zijn niet alleen onze culturele centra, maar ook onze jeugdhuizen en talentondersteuner People on Stage die optredens organiseren”, zegt Kim Nevelsteen, coördinator Cultuur bij Stuifzand. “Naast de vele speelplekken is het programma ook superdivers. We hebben bij het samenstellen ervan niet alleen gekeken naar het talent in de regio, maar ook naar het doelpubliek. Je kunt komen luisteren naar rock, elektronische beats of popmuziek, maar net zo goed naar schlagers, reggae, jazz, blues, of easy listening.”

Van pril tot ervaren

De vlag van Lokale Helden dekt een heel verscheiden lading. Het doel is om artiesten van eigen bodem een podium te geven en zich zo in de kijker te laten spelen. Maar daar zitten zowel beginnende, wat meer ervaren tot bekende namen tussen. Bands als Nova Trix zetten echt hun eerste stappen op het podium, andere timmeren al iets langer aan de weg en brengen, zoals Charlize Band bijvoorbeeld, een eerste single uit. “Nog anderen zijn geroutineerde muzikanten. Denk aan The Guv’nor, AnnaCie, Lomax, Floating Bodies, om er maar enkele te noemen. En ten slotte zagen sommigen, zoals Jasper Erkens, zelfs al het wereldtoneel. Ook dat is een fijne mix en een troef van de samenwerking.”

De podia in Geel zijn het cultuurcentrum de Werft, het aangrenzende cultuurcafé de Werft, de ruimte van People On Stage in de Stationsstraat en jeugdhuis De Vonk op het domein De Bogaard op de Diestseweg. In Mol kun je genieten van jong muzikaal talent in Jeugdhuis Tydeeh in de Rivierstraat en Cultuurcentrum Mol in de Molenhoekstraat. Ten slotte zet ook het Balense jeugdhuis OD in de Sint-Andreasstraat de deuren open. De kracht van deze Stuifzandeditie van Lokale Helden is dat je met één ticket van 7 euro die avond in alle zes zalen terecht kunt om een of meerdere concerten mee te pikken. En om (jonge) mensen wat aan te porren een ticket aan te kopen, koppelen de partners in deze zone er de leuke actie ‘Waai en Win’ aan.

Win tickets

“De Kempen zijn niet alleen rijk aan muzikaal talent, ook aan fijne festivals en leuke muziekoptredens in de cultuurcentra is er geen gebrek”, zegt Kim Nevelsteen. “Om de intergemeentelijke samenwerking in de verf te zetten, kun je als bezoeker van Lokale Helden Stuifzand kans maken op tickets voor Kempense festivals als het Legacy Festival (in Mol, red.), Reggea Geel, Oan De Voart (Dessel, red.), Rock Olmen (Balen, red.), Elsewhere (Mol, red.) en nog meer. Daarvoor moet je of in meer dan twee gemeenten naar een Lokale Helden optreden gaan of in één gemeente naar drie optredens op minstens twee verschillende locaties.”

www.lokaleheldenstuifzand.be

Aangeboden door onze partners