Hele wereld ontdekt Utrechtse livestream waar je op deurbel moet drukken om vissen te helpen

Nederland -

In de Nederlandse stad Utrecht hebben ze al enkele jaren een ‘visdeurbel’ en die blijkt nu enorm populair. Over de hele wereld kijken mensen mee naar de livestream om vissen te helpen door de sluis te zwemmen.

SGG

Ieder jaar zwemmen vissen dwars door de Nederlandse stad Utrecht op zoek naar een plek om eitjes te leggen en zich voort te planten. Ze moeten ze zich daarvoor een weg banen door tal van kanaaltjes. En in het verleden moesten ze soms erg lang wachten aan de Weerdsluis, omdat die in het voorjaar amper open ging. En dus werd beslist een ‘deurbel’ te hangen aan de sluisdeuren.

Eigenlijk is die deurbel eerder een onderwatercamera. Die verbonden is met een livestream die te volgen is op visdeurbel.nl. Wanneer er vissen in beeld zijn, kunnen toeschouwers op de deurbel duwen, waardoor de sluiswachter een melding krijgt. Zo kunnen de vissen hun tocht verderzetten.

© rr

1,2 miljoen bezoekers

De deurbel werd in 2021 gelanceerd en is actief tussen maart en mei. En dit jaar is die ongekend populair. Zelfs tot in de VS hebben ze het fenomeen ontdekt. Op een maand tijd waren er al 1,2 miljoen bezoekers op de website. “Na alle mooie aandacht van vorig jaar, en de vele vissen die daardoor konden worden doorgelaten, dachten we de piek wel te hebben bereikt. Maar vorig jaar hadden we aan het eind van het seizoen 1,2 miljoen bezoekers op de site gehad. Dat aantal hebben we nu in vier weken al bereikt”, aldus Mark van Heukelum, stadsecoloog en initiatiefnemer van de visdeurbel tegen RTL Nieuws. Vorig jaar werd er maar liefst 105.000 keer aangebeld om duizenden vissen door de sluis te laten.

Ondertussen werden er ook al nieuwe functies aan de website toegevoegd. Zo worden de leukste foto’s van vissen bijgehouden, wordt er informatie over de vissen gegeven en kan je zelfs visdeurbelbingo spelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER