Direct naar artikelinhoud

Drie doden in drugslab in Poederlee, ook één persoon gereanimeerd en twee naar ziekenhuis gebracht

De hulpdiensten aan het drugslab in Poederlee (Lille).Beeld JVN

In het drugslab dat werd gevonden in Poederlee (Lille) zijn drie dodelijke slachtoffers gevallen en is één persoon ter plaatse gereanimeerd. Twee andere mensen zijn naar het ziekenhuis afgevoerd. Dat laat het Antwerpse parket weten.

Wat er precies is misgelopen in het drugslab en welke rol de slachtoffers mogelijk speelden, wordt nog onderzocht. Drie personen kwamen om het leven. Een vierde slachtoffer werd gereanimeerd en naar het ziekenhuis afgevoerd. Ook twee andere slachtoffers liggen in het ziekenhuis. Het gaat om een buurvrouw en om de persoon die de hulpdiensten heeft verwittigd.

Naast de politie, de brandweer en de medische hulpdiensten zijn ook het gerechtelijk lab, de wetsdokter en de Clan Lab Response Unit (CRU) van de politie ter plaatse gekomen, zoals gebruikelijk bij een drugslab. Dat zegt Kato Belmans, woordvoerder van het parket van Antwerpen. “We hebben een onderzoeksrechter gevorderd voor de aanmaak van psychotrope stoffen in vereniging met de dood tot gevolg.”

Over de identiteit van de slachtoffers wordt nog niets vrijgegeven, en ook de precieze doodsoorzaak is nog niet bekend.

Volgens burgemeester Marleen Peeters (N-VA) had het nog erger kunnen aflopen. “Als je hoort dat het om een drugslab gaat en er met gassen werd gewerkt, met naast het gebouw een tankstation... Je mag er niet aan denken wat een ontploffing nog meer had kunnen veroorzaken. We zijn geschokt als gemeentebestuur.”

De locatie van het drugslab zou niet als verdacht gekend geweest zijn. Het pand zou wel al even hebben leeggestaan.

België boven

Het is niet het eerste drugslab dat in ons land wordt gevonden. Vorig jaar werden er 40 ontmanteld in België, het jaar ervoor waren dat er 25. “Wij zijn samen met Nederland de grootste producent van synthetische drugs in Europa: xtc en amfetamine. Het merendeel van de productie is ook bestemd voor de export”, legt nationaal drugcoördinator en professor criminologie Charlotte Colman uit aan Het Laatste Nieuws.

Ze is niet verbaasd dat er nu een zwaar ongeval is gebeurd in zo’n lab: “Alle stoffen waarmee ze werken zijn ontvlambaar of kunnen toxische reacties teweegbrengen. Bovendien hebben de mensen die daar werken meestal geen verstand van chemie.”

Volgens Colman werken in de labs immers enkel de ‘hulpkoks’, helpers die de onderlaag van de organisatie vormen. “Van drugs maken hebben ze vaak geen verstand. Zij volgen gewoon het recept dat ze van de meesterkok krijgen. Wie dat is en wie hun bazen zijn, weten ze vaak zelf niet.”

België boven
Beeld JVN
België boven
Beeld JVN