Foto: Lucas Lecluyse

Bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne wil aprilvis-orka van Oostduinkerke kopen

Bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne wil de orka uit papier-maché kopen die Oostduinkerke op 1 april op het strand legde. De grap verwees naar een discussie vorig jaar, toen een echte orka was aangespoeld op de grens van de twee gemeenten en ze het dier allebei opeisten.

Duinpanne kon de échte aangespoelde orka, die de naam Réveil kreeg, uiteindelijk binnenhalen. Nu wil het bezoekerscentrum ook de namaakversie van de orka kopen. "Mijn grote complimenten aan de mensen die hem hebben nagemaakt, want de orka ziet er echt realiteitsgetrouw uit", zegt Emanuel Demey, centrumleider van Duinpanne.

"De orka uit papier-maché zouden we graag in de duinen aan ons centrum leggen", gaat hij verder. "Zo willen we de mensen triggeren en nieuwsgierig maken naar de echte orka die er in het voorjaar van 2025 komt."

Geen orkaoorlog

Of Oostduinkerke bereid zal zijn om opnieuw een orka af te staan aan De Panne, is nog niet helemaal duidelijk. Al heeft Demey goede hoop: "We hebben de contactgegevens van de Scoutsvereniging die de orka gemaakt heeft, en ik wil met hen samenzitten. Het is dus nog niet helemaal concreet. Maar ik zie wel een goede afloop", zegt hij.

"Wij komen heel goed overeen met het Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke en wij willen dat ook zo houden. Ik denk dat de mensen van Oostduinkerke ook wel het ludieke zullen inzien van de zaak", voegt hij nog toe.

De orka ontdekken in een virtuele wereld

Wat wel al zeker is, is dat liefhebbers in het voorjaar van volgend jaar naar de échte orka kunnen komen kijken. "Wij willen een educatief verhaal brengen rond die orka, waarbij mensen in een soort virtuele wereld kunnen stappen en misschien wel de laatste uren van die orka in onze Noordzee kunnen meemaken. We willen mensen nog meer bewust maken van het leven onder water."

Meest gelezen