Volgens Peltz is Disney gaandeweg "de magie kwijtgespeeld".
Foto: Getty Images

Huidige top wint machtsstrijd om Disney: flamboyante miljardair die grote ommekeer wilde, vangt bot

Huidig Disney-CEO Bob Iger (73) heeft de machtsstrijd aan de top van de Amerikaanse entertainmentreus gewonnen. De poging van de flamboyante miljardair Nelson Peltz (81) om Iger van zijn troon te stoten, is mislukt. Peltz ijverde voor een grote ommekeer bij Disney dat volgens hem 'te woke' is geworden.

Het stormt al eventjes aan de top van het huis van Mickey Mouse. Vooral de filmdivisie heeft een heel reeks flops en onderpresterende films achter de rug. Terwijl het prijskaartje om zo’n blockbuster te produceren alleen maar is toegenomen. Tegelijkertijd brengt streamingdienst Disney+ onvoldoende geld in het laatje.

Peltz wil daarom de huidige top vervangen of minstens een zitje in de raad van bestuur om het bedrijf bij te sturen. Hij vindt dat Disney gaandeweg "de magie kwijt is gespeeld" en pleit voor een drastische ommekeer. Niet alleen omdat de beurskoers wat hem betreft ondermaats is, maar ook ideologisch is volgens hem de huidige Disneytop de pedalen kwijt.

Zo maakt Peltz handig gebruik van de 'cultuuroorlog' waarin het bedrijf verwikkeld is. Volgens sommige (radicaal)rechtse stemmen vaart Disney een koers die 'te woke' zou zijn. "Een 'Black Panther'-film alleen met zwarte acteurs? 'The Marvels' met een volledige vrouwelijke cast, is dat echt noodzakelijk?", zei Peltz onder meer. Bob Iger vindt dat net door die uitspraken Peltz niets te zoeken heeft bij Disney.

Bob Iger (links) en Nelson Peltz (rechts).
Foto: AP/Getty Images

Iger is trouwens net door de tegenvallende beursresultaten teruggehaald uit zijn pensioen. Dit is namelijk zijn tweede carrière aan de Disneytop. Van 2005 tot 2020 stond hij al aan de top van het bedrijf. Hij kocht toen onder meer 'Star Wars' en Marvel over en stond mee aan de wieg van streamingdienst Disney+.

Iger kwam terug, nadat zijn opvolger Bob Chapek had teleurgesteld in de nasleep van de coronacrisis en de beurscijfers een flinke duik hadden genomen. Die cijfers zijn sinds de terugkeer van Iger aan de beterhand.

D-day voor Disney

Vandaag was D-day voor Disney. Op de algemene aandeelhoudersvergadering heeft Peltz geprobeerd om een machtswissel door te voeren. Al maandenlang voert zijn kamp campagne tegen dat van huidig topman Iger. Daarvoor heeft Peltz een tandem gevormd met Ike Perlmutter, de voormalige baas van Marvel die recent door Iger aan de kant is gezet.

Iger van zijn kant kan dan weer op de steun rekenen van 'Star Wars'-bedenker George Lucas, Laurene Powell Jobs (de weduwe van Appletopman Steve Jobs, red.), topbankier Jamie Dimon en verschillende leden van de Disneyfamilie.

Disneyoprichter Walt Disney in 1942.
Foto: Disney

De Disneyaandelen zijn erg versnipperd, waardoor beide kampen gigantische bedragen hebben uitgegeven om de kleinere aandeelhouders te overtuigen van hun steun. Daarbij werd niet op een miljoentje meer of minder gekeken. Het team van Iger zou zo’n 40 miljoen dollar hebben uitgegeven, dat van Peltz zo’n 25 miljoen dollar.

Uiteindelijk is de machtsovername van Peltz dus mislukt. Peltz grijpt ook naast een zitje in de raad van bestuur. Iger blijft stevig op zijn stoel zitten. Voorlopig althans, want hij is nog steeds van plan om op te stappen tegen 2026. Hij heeft nu alle tijd om zijn opvolging te regelen. De strijd over de controle van Disney komt met andere woorden nog terug.

Het standbeeld van Walt Disney in Disney World in Florida.
Foto: AP

Meest gelezen