© Getty Images

Jongeren kunnen deze zomer voor 49 euro onbeperkt met trein reizen in Frankrijk

In Frankrijk zullen jongeren onder de 27 jaar deze zomer voor 49 euro per maand onbeperkt met de trein kunnen reizen. Daarover hebben de staat en de regio’s in extremis een akkoord bereikt, zo heeft staatssecretaris voor Transport Patrice Vergriete woensdag aangekondigd.

adb
Bron: BELGA, Le Figaro

Vergriete had woensdagochtend op de radio gemeld dat drie regio’s een akkoord in de weg stonden, maar in de loop van de dag stemden toch alle regio’s in met het nieuwe experiment, waarbij Franse jongeren in juli en augustus met een treinpas van 49 euro onbeperkt de trein kunnen nemen op het regionale netwerk en het intercitynetwerk. De pas is niet geldig op hogesnelheidstreinen.

Het akkoord had heel wat voeten in de aarde. Zo was er veel discussie over de financiering. Terwijl de Franse staat en de regio’s in een eerste ontwerp van het plan elk de helft van de totale kostprijs zouden dragen, is nu overeengekomen dat de staat 80 procent zal ophoesten, en de regio’s 20 procent. Dat kost de staat ongeveer 15 miljoen euro.

Niet rond Parijs

Een tweede probleem was Île-de-France. De regio rondom Parijs, waar het eigen forfaitsysteem Navigo wordt gehanteerd, doet niet mee aan het initiatief. Dat is nadelig voor de regio’s in het noorden van Frankrijk, die op die manier niet optimaal worden ontsloten. De regering hoopt wel dat het systeem van Île-de-France tegen 2025 geïntegreerd kan worden.

President Emmanuel Macron had in september gepleit voor de invoering van een maandelijks forfaitbedrag voor iedereen die in Frankrijk wil rondreizen met de trein. Het initiatief was geïnspireerd op het forfait van 49 euro per maand in Duitsland. Uiteindelijk moet de president voorlopig genoegen nemen met een forfaitbedrag voor jongeren, en enkel tijdens het zomerseizoen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer