De katten en honden waren zwaar verwaarloosd en leefden in een enorm onhygiënische toestand
Foto: Arpa

Frans koppel dat met 159 katten en 7 honden leefde in appartementje mag nooit meer huisdieren houden

Een Frans echtpaar dat 159 katten en 7 honden hield in hun appartement, mag nooit meer huisdieren houden. Dat heeft de rechtbank van Nice beslist. Het stel moet - alles samen - ook zo’n 100.000 euro schadevergoeding betalen aan organisaties die hun verwaarloosde huisdieren opvingen. De vrouw des huizes zou volgens een psychiater aan het syndroom van Noah lijden.

Tijdens de coronacrisis namen vele mensen een dier in huis, maar een Frans koppel maakte het wel heel bont. Dat ontdekte de politie van Nice toen ze vorige zomer opgeroepen werden voor een uit de hand gelopen burenruzie.

Een man dreigde om hun appartement in het hartje van de Franse badstad op te blazen met aardgas. Toen agenten het appartement betraden, deden ze een heel onaangename ontdekking: het flatje stonk uren in de wind, naar uitwerpselen en kattenpis.

De bewoners van het bewuste appartement bleken - na goed tellen - 159 katten en 7 honden te houden op een oppervlakte van amper 70 vierkante meter. De dieren waren zwaar verwaarloosd en verkeerden in slechte gezondheid. In de augiasstal die ze er aantroffen, werden in zakken en kartonnen dozen zelfs kadavers van huisdieren gevonden.

100.000 euro aan schadevergoedingen

Om het appartement te ontruimen, trommelde de politie de lokale dierenbescherming op. Toen het koppel achteraf voor de rechter werd gesleept, stelde de dierenbescherming zich samen met een twintigtal andere dierenorganisaties burgerlijke partij, omdat ze veel geld hebben moeten uitgeven om de hele mini-zoo op te vangen.

Nadat de behandeling van de rechtszaak eerder werd uitgesteld, is het gisteren tot een uitspraak gekomen. Daarbij veroordeelde de rechter het koppel tot één jaar cel met uitstel, zo melden Franse media.

Daarnaast kreeg het stel een aantal effectieve straffen: een levenslang verbod om dieren te houden en een verbod om ooit nog actief te worden in een dierenorganisatie.

Daarnaast moet het stel verschillende schadevergoedingen betalen aan dierenorganisaties, alles samen goed voor zo’n 100.000 euro.

Bekijk: De Franse televisie toonde vorig jaar hoe de dieren achteraf werden opgevangen.

Noah-syndroom

Franse media melden dat zeker één van de twee veroordeelden in beroep gaat tegen de uitspraak, omdat ze volgens hen nooit de bedoeling hadden om de dieren kwaad te doen.

Volgens de verdediging is de situatie gaandeweg uit de hand gelopen. Het stel hield eerst 3 katten en honden, maar in coronatijd haalden ze steeds meer dieren in huis: zwerfkatten die vervolgens begonnen te kweken. 

Tijdens het proces voerde de vrouw aan dat ze het beste wilde voor de dieren, maar toen ze ziek werd, zou ze het huishouden niet meer rond gekregen hebben.  Een psychiater stelde dat ze het Noah-syndroom had, waarbij mensen veel te veel dieren in huis halen, zonder ze nog goed te kunnen verzorgen. Iets wat de vrouw zelf ontkende. 

Meest gelezen