Frans koppel dat 159 katten (en 7 honden) in een kleine flat hield, mag geen huisdieren meer hebben

Een 68-jarige vrouw en haar 52-jarige man zijn in Frankrijk tot een jaar voorwaardelijk veroordeeld omdat ze in hun appartement in Nice 159 katten én zeven honden hielden. De rechter legde de twee ook een verbod om nog huisdieren te hebben.

mts
Bron: France3, Nice Matin

De rechtbank in Nice oordeelde dat de man en de vrouw zich schuldig hadden gemaakt aan de verwaarlozing van hun huisdieren, gezien de slechte conditie waarin de dieren zich bevonden. Ook moet het echtpaar ruim 150.000 euro aan schadevergoeding betalen aan dierenwelzijnsorganisaties.

Op 12 juli 2023 kwamen politieagenten ter plaatse naar aanleiding van een burenruzie en vonden in de flat van het echtpaar tientallen uitgedroogde en ondervoede dieren, bedekt met parasieten en verwondingen aan de huid. De vloer was bedekt met uitwerpselen, en sommige dieren waren gestorven als gevolg van de slechte leefomstandigheden. Zo lagen er twee dode katten en honden in de badkamer. In enkele zakken lagen ook dode dieren opgestapeld.

“Ze waren de liefdes van mijn leven, maar de zaken zijn uit de hand gelopen”, reageerde de eigenaresse van de dieren, een 68-jarige vrouw, die de dieren naar eigen zeggen enkel wilde redden. In 2018 had ze drie honden en drie katten van haar ouders in huis genomen. Later bracht ze dertig katten die in een verlaten gebouw leefde mee naar haar eigen flat.

“Ik heb drachtige katten in gevaar van de straat gered. Toen kwam covid, ging alles op slot en dan ging het heel snel: de katten plantten zich voort. Ik wilde heel graag een oplossing vinden voor de dieren. Maar dan kwam die hittegolf, ben ik ziek geworden en kon ik het huishouden niet meer doen.” De vrouw verwijst ook naar de hitte als oorzaak waarom zoveel van haar dieren ondergewicht hadden.

Een psychiatrisch onderzoek diagnosticeerde de vrouw met het zogeheten ‘Noah-syndroom’, ofwel het hamsteren van dieren, gekenmerkt door de drang om een groter aantal dieren te houden dan normaal, zonder er goed voor te kunnen zorgen. De beklaagde vrouw ontkende dat ze aan dat syndroom lijdt, haar zoon erkende het wel.

In 2014 was er al eens een onderzoek naar het echtpaar geopend omdat het toen met dertien katten en een hond in een studio van 18 vierkante meter woonde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer