JK Rowling na een begrafenis in Edinburgh, Schotland.
Foto: Getty

Britse schrijfster JK Rowling daagt nieuwe Schotse wet uit met uitspraken over transpersonen, maar gaat vrijuit

De Britse schrijfster JK Rowling heeft geen haatmisdrijf gepleegd met haar uitspraken over transgenders. Dat zegt de Schotse politie. Rowling had op X gereageerd op een nieuwe Schotse wet die het onder meer illegaal maakt om transpersonen te beledigen, maar Rowling gaat dus vrijuit.

Afgelopen maandag trad de nieuwe Schotse wet in werking. De wet maakt het illegaal om mensen te beledigen op basis van leeftijd, religie, seksuele voorkeur en transgender identiteit.

Niet lang nadat de wet in werking was getreden, kroop JK Rowling, de schrijfster van onder andere de Harry Potter-boeken, in haar pen op het sociaalnetwerk X.

Ze zei dat Schotse politici blijkbaar de rechten van "mannen die zich voordoen als vrouwen" hoger inschatten dan de rechten "van echte vrouwen en meisjes".  

Ze ging verder met een betoog over hoe activisten de nieuwe wet kunnen gebruiken om "single sex spaces", zoals toiletten en vrouwensport, te doen verdwijnen. "Ik kijk ernaar uit om gearresteerd te worden als mijn uitlatingen in strijd zijn tegen deze nieuwe wet", sloot ze af.

Mannen die menstrueren

Rowling is niet aan haar proefstuk toe. Vier jaar geleden kwam ze al eens in het oog van een mediastorm terecht, toen ze lacherig deed over de term "mensen die menstrueren", aangezien ook sommige transmannen kunnen menstrueren. Volgens de schrijfster was daar een beter woord voor: vrouwen.

In een reeks tweets (en een lang essay) legde ze toen uit dat je volgens haar "sekse" (je biologische ofwel aangeboren lichamelijke identiteit, red.) niet kan vervangen door "gender" (de identiteit die je in de loop van je leven ontwikkelt, red.).

Rowling kreeg massa's negatieve reacties, onder meer van bekende Harry Potter-acteurs als Daniel Radcliffe (Harry Potter) en Emma Watson (Hermelien Griffel).

Enkele termen uitgelegd:

Sekse: Het aangeboren lichamelijke geslacht oftewel de biologische kenmerken die bepalen tot welk geslacht je behoort. Denk hierbij aan chromosomen, hormonen en geslachtskenmerken.

Gender: De kenmerken, eigenschappen, talenten en verwachtingen die we toekennen aan vrouwen en mannen. Je wordt geboren met een (on)bepaald geslacht, maar gender krijg je mee vanuit de samenleving waarin je geboren bent. 

Genderidentiteit of psychologisch geslacht: De persoonlijke beleving van je gender. Je kunt jezelf identificeren als man, vrouw, beide of geen van beide.

(Bron: Vlaamse overheid)

Ook politie bezorgd

Ook nu lokken haar uitlatingen over transgender personen heel wat reacties uit en er liepen ook heel wat klachten binnen bij de Schotse politie, met verwijzingen naar de nieuwe wet die haatspraak tegen transgenders moet tegengaan.

Het verdict van de Schotse politie liet niet lang op zich wachten. In een mededeling klonk het dat "de commentaren niet beoordeeld werden als crimineel en er geen verdere acties zullen worden ondernomen".

Dit kan leiden tot meer politie online en minder op straat
Correspondent Lia van Bekhoven

De uitspraak van de politie was koren op de molen van critici die de wet te vaag vinden en denken dat ze tot een regen van klachten zal leiden. De Schotse politie is daar zelf ook bezorgd over, weet onze correspondent Lia van Bekhoven: "De politie is bang dat dit enorm veel tijd in beslag zal nemen. Elke klacht moet onderzocht worden en dat kan betekenen dat er meer politie online actief zal zijn en minder op straat."

Rowling heeft trouwens ook veel medestanders. Ze vrezen dat de vrijheid van meningsuiting in gevaar is en wijzen er ook op dat er in Schotland (nog) geen wet is tegen vrouwenhaat. Volgens hen worden transgenders nu beter beschermd dan vrouwen.

Meest gelezen