NAVO-topman Jens Stoltenberg. Rechts:  professor oorlogsgeschiedenis Luc De Vos van de Koninklijke Militaire School.
Volledig scherm
PREMIUM
NAVO-topman Jens Stoltenberg. Rechts: professor oorlogsgeschiedenis Luc De Vos van de Koninklijke Militaire School. © AFP / Photo News

“De NAVO moet zich opnieuw richten op de kern: Europa verdedigen”: expert beantwoordt 11 prangende vragen over de alliantie

75 jaar NAVODe NAVO blaast vandaag 75 kaarsjes uit. De Russische dreiging is opnieuw haast tastbaar in Europa, de veiligheidsalliantie is dus actueler dan ooit. Maar die NAVO, hoeveel weet u daar eigenlijk over? Waarom werd dat militaire bondgenootschap opgericht? Kan de NAVO wel zonder Amerika? Waarom bleef de alliantie uitbreiden naar het oosten? Samen met professor oorlogsgeschiedenis Luc De Vos beantwoorden wij jouw 11 meest prangende vragen. “We hebben meegedaan aan allerlei zaken die ons extra vijanden opleverden.”

27 reacties

  • Patrick Hermans

    5 dagen geleden
    Ten eerste, met Poetin valt niet te onderhandelen, mensen die dat geloven ,geloven in Sinterklaas. Ten tweede Na Oekraïne zijn wij aan de beurt, hoe naïef kunnen jullie zijn. Ten derde , Navo is voor onze veiligheid. Ten vierde, een oplossing wapens procuren zoveel mogelijk om de tegenstander af te schrikken zondanig dat Poetinneke er nog niet moet aan denken om hier binnen te vallen. De Russen draaien 24 op 24 u wapenproductie. Wij moeten dat ook doen. Indien men dat niet gelooft is men naïef.
  • Ignace Van Bost

    5 dagen geleden
    NAVO zorg wel voor veiligheid. Maar ze vergeten wapens te bouwen. De krijtlijnen komen niet voor tijd. Balkan landen vragen zelf voor lidmaatschap.
  • philippe decock

    4 weken geleden
    Een fantastisch idee zou zijn : Vanhool onmiddelijk inschakelen in de productie van militaire voertuigen. Vele mensen hun werk terug en nieuwste technologieën invoeren in het materieel.
  • Werner Vanhoutte

    4 weken geleden
    Het zal de wapenindustrie zijn die zal bepalen waar de 100 miljard defensie budget zal voor gebruikt worden. De EU gaat niet voor een beleid voor zijn burgers maar voor een totale ommekeer naar een militaire industrie.Daar zijn reeds de krijtlijnen voor uitgezet: het verder uitdagen van Rusland, het verder inlijven van Balkan landen en het inplanten van zware wapenindustrie in... Oekraine. De NAVO zorgt helemaal niet voor onze veiligheid maar voor de winsten van de wapenindustrie!
  • Stroobants Alexander

    4 weken geleden
    NATO bestaat 75 jaar en er is feest met taart en habjes en drankje en vele toespraken over hoe goed ze het doen. Misschien eens de koe bij de horens nemen en doe waarom ze in het leven zijn geroepen.