N-VA'ers Theo Francken en Sanders Loones brengen vandaag een boek uit

Waarom brengen zoveel politici boeken uit? "Oude gewoonte, maar campagnemateriaal dat meestal bij De Slegte eindigt"

Het is een van de weinige zekerheden in de Belgische politiek: in de aanloop naar de verkiezingen brengen politici van zowat alle partijen nieuwe boeken uit waarin ze hun visie op papier (laten) zetten. Maar waarom getroosten politici zich nog die moeite, in tijden van sociale media? ā€œHet is een oude gewoonte die ze maar moeilijk kunnen laten, als onderdeel van de campagneā€, stelt columnist Rik Van Cauwelaert.

N-VA-parlementsleden Theo Francken en Sander Loones stellen vandaag hun nieuw boek voor: ā€˜De puinhopen van Vivaldiā€™. Het is Ć©Ć©n van de vele politieke boeken die in dit verkiezingsjaar gepubliceerd worden. Eerder bracht N-VA-voorzitter Bart De Wever ā€˜Over wokeā€™ uit en in ā€˜Zuhalā€™ kunnen we de biografie van N-VA-minister Demir lezen.

Groen-kopstukken Petra De Sutter, Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout legden dan weer ā€˜Nu of nooitā€™ in de boekenwinkels. Bij CD&V publiceerde Vlaams minister Hilde Crevits ā€˜Tussen eb en vloedā€™ terwijl haar federale collega Annelies Verlinden in ā€œEerlijk gezegdā€ terugblikt op haar vuurdoop in de Wetstraat.

Open VLD-premier Alexander De Croo blikt in ā€˜Waarom het beste nog moet komenā€™ zowel terug als vooruit. En vanop de oppositiebanken publiceerden Peter Mertens ā€˜Muiterijā€™ en Vlaams Belanger Filip Brusselmans ā€˜De subsidieslurpersā€™.

Bij de ramsj

Of Brusselmans en de andere politieke publicisten zoveel zullen verkopen als pakweg Herman Brusselmans is nog maar zeer de vraag, want zelden of nooit halen deze boeken top 10. Terwijl politici met dergelijke boeken mikken op de kiezer, komen ze ook maar zelden bij die kiezer terecht, zegt politiek journalist en columnist Rik Van Cauwelaert in De Ochtend op Radio 1.Ā 

Beluister - Rik Van Cauwelaert laat zijn licht schijnen over politieke boeken

ā€œAls ze al bij de kiezers terechtkomen, is het al via De Slegteā€, de boekenwinkel die de restanten van de uitgevers opkoopt, de zogenoemde ramsj, schampert Van Cauwelaert. Waarom getroosten politici zich dan nog de moeite om dergelijke boeken uit te brengen? Van Cauwelaert ziet het als een oude, onverbeterlijke gewoonte die politici maar niet kunnen loslaten in verkiezingsjaren.

Voorspelbaar werk

Sommige politici nemen zelf nog de tijd en moeite om in hun pen te kruipen, maar meestal zijn het hun medewerkers en/of geroutineerde ghostwriters die het gros van het schrijfwerk leveren. Omdat ze niet door de politici zelf geschreven zijn Ć©n omdat de inhoud altijd heel voorspelbaar is, verliezen dergelijke boeken ook veel aan kracht en betrouwbaarheid, vindt Van Cauwelaert.Ā 

In ā€˜De puinhopen van Vivaldiā€™ vatten Francken en Loones bijvoorbeeld de kritiek samen die ze de afgelopen jaren al veelvuldige vanop de oppositiebanken hebben geuit. ā€œDus nieuws staat daar eigenlijk niet inā€, aldus Van Cauwelaert, we moeten het dus zien als campagnemateriaal.

Daarnaast kan je je ook afvragen wat het nut van dergelijke boeken nog is in tijden van sociale media, waar politici in rechtstreeks contact staan met de kiezer. Boeken uitbrengen is dus een oude gewoonte, die deel uitmaakt van de campagne.

Echte politieke boeken

Tegelijk ziet Van Cauwelaert in deze verkiezingstijden wĆ©l interessante politieke boeken verschijnen, maar die zijn dan meestal niet van de hand van politici. Zo prijst hij de boeken van UGent-professor Nicolas Bouteca (ā€˜Only in Belgiumā€™) en KU Leuven-politicoloog Bart Maddens (ā€˜De kolonisten van de Wetstraatā€™) aan.Ā 

Ook een boek ā€˜Land zonder koningā€™ van Jan Velaers en AndrĆ© Alen over de abortuswet heeft Van Cauwelaert graag gelezen. Die laatste boeken zijn volgens Van Cauwelaert Ć©chte politieke boeken, die een lezer inzicht geven in de werking van de politiek.

Meest gelezen