Het overleg tussen het kabinet van minister Van Tigchelt en de vakbonden is opnieuw mislukt.
Foto: Belga

Overleg tussen cipiersvakbonden en kabinet-Van Tigchelt levert geen resultaat op

De gesprekken tussen de cipiersvakbonden en het kabinet van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) zijn op niets uitgedraaid. De vakbonden waren er bovendien niet over te spreken dat de minister zelf niet aanwezig was. Het gevangenispersoneel heeft sinds maandagavond het werk neergelegd uit protest tegen de overbevolking en het personeelstekort. 

Sinds maandag 22 uur is een staking van onbepaalde duur aan de gang in de Belgische gevangenissen. De drie grote vakbonden riepen op tot de actie nadat het overleg met minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) over de overbevolking en het personeelstekort vorige week op niets was uitgedraaid. 

Om 15 uur deze namiddag was er een nieuw gesprek tussen het kabinet van minister Van Tigchelt en de cipiersvakbonden, maar ook dit overleg heeft niets opgeleverd. 

Bekijk: Cipiersbonden reageren na het mislukte overleg. Hoe moet het nu verder?

Videospeler inladen...

Men wil steeds praten over de minimale dienstverlening, eerder dan dat men tijd en energie steekt in het wegwerken van de overbevolking

Robby De Kaey, socialistische vakbond ACOD

Volgens de vakbonden is er niets nieuws op tafel gelegd om de overbevolking, en de agressie die daarmee gepaard gaat, aan te pakken. "Dat zet ons aan om onze acties verder te zetten", zegt Eddy De Smedt van de liberale vakbond VSOA.

"Men kiest ervoor om de discussie te verleggen. Men wil steeds praten over de minimale dienstverlening, eerder dan dat men tijd en energie steekt in het wegwerken van de overbevolking", zegt Robby De Kaey van de socialistische vakbond ACOD.

Om 13 uur hielden de vakbonden al een kort overleg met minister Van Tigchelt over de geïnterneerden, waarbij ook minister van Volksgezondheid Vandenbroucke aanschoof.

Bij het tweede overleg was minister Van Tigchelt echter niet zelf aanwezig en daar waren de vakbonden niet over te spreken. De minister was naar de plenaire zitting van de Kamer, waar hij vragen over de staking moest beantwoorden.

"Al op de vingers getikt"

Dat de overbevolking een groot probleem is, ontkent Van Tigchelt niet. "We zijn al op de vingers getikt door de Raad van Europa, door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en door het Europese Antifoltercomité. We moeten daar dus op blijven inzetten."

Hij spreekt van verschillende maatregelen die genomen worden."We blijven maatregelen nemen tegen de overbevolking, maatregelen om ons personeel beter te beschermen tegen agressie en om de minimale bezetting te allen tijde te garanderen."

Pauzeknop indrukken om leed te besparen

Volgens Robby De Kaey is het duidelijk wat Van Tigchelt moet doen: de pauzeknop indrukken. "Enkel zo kunnen we de overbevolking aanpakken. Er zitten op dit moment 1.000 gedetineerden in de gevangenissen die eigenlijk naar detentiehuizen kunnen, maar die zijn er gewoon niet. Daarom, druk op de pauzeknop voor de korte straffen."

Detentiehuis

Een detentiehuis is een kleinschalige, gesloten inrichting met een capaciteit van 20 tot 60 gedetineerden. Het biedt opvang aan personen met een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar en een laag veiligheidsrisico. Veroordeelden voor bijvoorbeeld zedenfeiten en terreurmisdrijven komen dus nooit in aanmerking voor plaatsing in een detentiehuis.

In een detentiehuis krijgen de gedetineerden er vanaf dag één begeleiding op maat om hun re-integratie in de maatschappij zo goed mogelijk voor te bereiden en de kans op herhaling van het strafbaar gedrag te beperken.

Volgens het regeerakkoord en de beslissing van de federale ministerraad van 29 oktober 2021, zullen er binnen een termijn van 3 jaar 720 plaatsen worden gecreëerd in de detentiehuizen.

Het is de bedoeling om minimaal één detentiehuis per provincie te voorzien. De Regie der Gebouwen onderzoekt samen met de FOD Justitie welke locaties in aanmerking komen. Hierbij worden zowel de mogelijkheden binnen als buiten de vastgoedportefeuille van de Regie der Gebouwen bekeken.

(Bron: Regie der Gebouwen)

Een staking van onbepaalde duur veroorzaakt heel wat leed bij de gedetineerden. Dat kaartte advocaat Dimitri de Béco al aan, die zijn cliënten niet zoals afgesproken kon spreken. Het weegt ook door op de familie van gedetineerden, want zij kunnen niet altijd op bezoek komen. 

"Maar het feit dat we voor onbepaalde duur in staking zijn gegaan, is de verantwoordelijkheid van meneer Van Tigchelt", benadrukt De Kaey.

De vakbonden zijn wel niet blind voor het leed. "Een staking is voor iedereen moeilijk. Toch krijgen we van gedetineerden vaak veel begrip. Ze snappen dat betere werkomstandigheden voor cipiers ook betekenen dat de levensomstandigheden voor hen uiteindelijk verbeteren."

Beluister het volledige interview met Robby De Kaey van de socialistische vakbond ACOD uit De Ochtend op Radio 1

Meest gelezen