27-jarige Iraakse vluchteling die vrouw uit Schoten neerstak op trein in Antwerps Centraal Station, viel eerder politieagent aan

Antwerpen -

Een 69-jarige vrouw uit Schoten is donderdag neergestoken op een trein in het Centraal Station in Antwerpen. Haar toestand is stabiel. De dader, een Irakese vluchteling, kon door veiligheidsagenten van Securail ingerekend worden.

De feiten speelden zich omstreeks 11.20 uur af aan perron 12, op de verdieping -1 van het Centraal Station. Daar was net een trein vanuit Leuven aangekomen. Volgens onze informatie was een man op de trein gestapt, en stak hij het slachtoffer zonder duidelijk aanwijsbare aanleiding neer met vier messteken.

“De 69-jarige vrouw werd in levensgevaar overgebracht naar het ziekenhuis”, bevestigt woordvoerder Kato Belmans van het Antwerps parket. In de loop van de namiddag kwam het nieuws dat de toestand van de vrouw, afkomstig uit Schoten was gestabiliseerd. Ook twee andere personen, getuigen van de steekpartij, werden kort na de feiten in shock naar het ziekenhuis gebracht.

Veiligheidsagenten van Securail konden de verdachte aan de inkomhal staande houden. Hij was na de steekpartij richting uitgang weggewandeld. De man werd gearresteerd en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Het betreft de 27-jarige Hussein A., afkomstig uit Irak, hij wordt vrijdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

“Slagen aan agent gegeven”

Het was niet het eerste incident deze week met Hussein A. “Maandag is hij gearresteerd wegens feiten van geweld, hij mocht toen na verhoor beschikken”, bevestigt Belmans. “Bij het verlaten van het cellencomplex werd hij weerspannig, en heeft hij slagen gegeven aan een politieagent.” A. werd daarvoor gedagvaard via snelrecht en zou binnenkort voor de rechtbank moeten komen. Ook buiten Antwerpen zouden er al eerder geweldincidenten met de twintiger geweest zijn.

Volgens onze informatie werd A. woensdag opnieuw even opgepakt door Securail en de spoorwegpolitie na een incident op een Eurostar. Hij werd toen overgedragen aan de Dienst Vreemdelingenzaken omdat hij geen papieren op zak had, maar mocht beschikken omdat hij sinds 2016 als vluchteling erkend werd.

“Hij is in 2016 erkend als vluchteling, en is dus legaal in België”, legt Paulien Blondeel van DVZ uit. “De reden dat hij aan onze dienst aangeboden werd door de politie, is omdat hij geen papieren bij zich had. Wij controleren dan op basis van een vingerafdruk wie hij is.” Als blijkt dat zo iemand over een statuut beschikt en dus legaal in België is, kan hij uiteraard niet opgesloten worden in een gesloten centrum. Bij het plegen van strafbare feiten is het dan aan politie en parket om te beslissen wat er verder met zo iemand gebeurt.

De spoorwegpolitie is een onderzoek gestart en verhoorde reeds verschillende getuigen. Het gerechtelijk labo kwam ter plaatse voor sporenonderzoek.

© JVDP

© JVDP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer