Danny Exelmans geniet van zijn eigen alcoholvrije Trixy Tripel.© BERT DE DEKEN

Omdat hij zijn goesting niet vindt: Danny (58) laat eigen alcoholvrije tripel brouwen

Turnhout -

Danny Exelmans (58) besliste eind 2022 om geen alcohol meer te drinken. Hij verkende de markt van de alcoholvrije bieren, maar vond niet wat hij zocht. Hij stapte naar een brouwerij, vertelde wat hij zoekt in een alcoholvrij bier en bracht vorige maand Trixy Tripel op de markt.

Guy Van Nieuwenhuysen

“Ik was op zoek naar een alcoholvrij bier dat ik zelf lekker vind”, vertelt Danny Exelmans. De Turnhoutenaar had niet de ambitie om brouwer te worden of bier op grote schaal te verkopen. Hij werkt als uitvaartbegeleider. Maar nadat hij ruim een jaar geleden de alcohol had afgezworen, was hij op zoek gegaan naar een alcoholvrij alternatief waarvan hij de hele avond zou kunnen genieten.

“Ik vond diverse recepten met alcoholvrije gins, mocktails en dergelijke, maar ik was een tripeldrinker. Ik wilde blijven genieten van bier, maar dan zonder alcohol. Er zijn steeds meer alcoholvrije bieren op de markt, maar ik vond er mijn goesting niet. De nasmaak van al deze bieren vond ik al snel onaangenaam. Ik organiseerde ook een biertasting met vrienden en familie. Ze dachten er allemaal eender over: vele alcoholvrije bieren zijn niet lekker, bij de andere ebt de smaak snel weg. Laten we dan zelf iets brouwen, stelde mijn vrouw Annick tenslotte voor.”

Danny wist wel wat hij welke tripels hij wel lustte. De Tripel 8 die de Turnhoutse journalist Patrick Van Gompel op de markt bracht, is er daar een van. “Een bier met een aangename nasmaak, met een mooie schuimkraag. Dat wilde ik. Ik zette mijn ideeën op papier en stapte ermee naar enkele brouwerijen in de buurt. Die durfden de productie van een alcoholvrij bier niet aan. In Gent vond ik een brouwerij die dat wel doet en die al eerder alcoholvrij bier had gemaakt, in samenwerking met de Gentse universiteit.”

Het lekkere alcoholvrije bier is voorlopig enkel in de Turnhoutse regio te vinden.© BERT DE DEKEN

“De Gentse brouwerij kent het brouwproces voor alcoholvrij bier, waarbij de verhitting wordt gestopt vooraleer suikers worden omgezet in alcohol. Je verliest dus wel wat ‘body’, maar dat kan met smaakmakers worden opgevangen. De brouwer was wel zelf verrast dat hij met mijn voorstellen zo’n lekker bier gebrouwen kreeg.”

Trixy Tripel

Sinds een maand is het bier van Danny Exelmans beschikbaar. Voorlopig nog erg lokaal. Prik & Tik Schorvoort is het enige verkooppunt, op de website is te vinden in welke cafés het wordt geschonken. “Er is meteen 4.000 liter gebrouwen. Bier verkopen is voor mij nog onbekend terrein. Mijn vrouw Annick helpt me wel en mijn baas, Jan Schillebeeckx, staat er achter. Ik mag het bier aanbieden op de koffietafels die we na een uitvaartdienst verzorgen. Maar ik moet de verkoop wel buiten de werkuren regelen.”

Het bier kreeg de naam Trixy Tripel. “Ik dacht eerst aan 2301, het onbestaande postnummer van Schorvoort, maar Trixy Tripel bekt beter. Het is ook de naam van onze grasmaaier. De eerste reacties van mensen die het bier dronken zijn erg bemoedigend, maar we zullen ons eerst maar focussen op de verkoop van de vijfhonderd dozen die hier nu staan. Op mijn leeftijd wacht je niet meer op het groot lot, al zou het wel fijn zijn dat de grote drankenhandels dit bier in hun gamma opnemen. Voor ons is het een fijn familieprojectje. De kinderen hebben het etiket ontworpen. Maar als de mensen in Schorvoort het lekker vinden, zullen ze het aan de zee ook wel lekker vinden, zeker?

www.trixytripel.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Turnhout