Burgemeester De Wever voert identiteitscontroles in tegen overlast rond Antwerps Operaplein

In Antwerpen geeft burgemeester Bart De Wever (N-VA) met onmiddellijke ingang de politie de toestemming om systematische identiteitscontroles uit te voeren in de wijde omgeving van het Operaplein. De tijdelijke maatregel, minstens tot eind mei, moet de toenemende overlast door jongeren aanpakken.

mts
Bron: BELGA

Ook vorig jaar was er tijdens de lente al hardnekkige overlast door vaak erg jonge daders in de buurt van het Operaplein en De Keyserlei, tussen het treinstation Antwerpen-Centraal en de Meir. Bezoekers van winkels en restaurants werden lastiggevallen, voorbijgangers geïntimideerd en daklozen aangevallen. De politie hield heel wat jongeren bestuurlijk aan en ging bij hen thuis langs om in gesprek te gaan met de ouders. De daders van de zwaarste feiten kregen ook een huisarrest opgelegd tijdens de voorbije oudejaarsnacht.

De politie hield de voorbije weken al preventief extra toezicht in de omgeving om een herhaling van het fenomeen te voorkomen, maar dat volstond blijkbaar niet. “Er is inderdaad opnieuw sprake van problematisch gedrag bij groepen jongeren, die voorbijgangers intimideerden en winkel- en restaurantbezoekers belaagden”, laat het kabinet van burgemeester De Wever optekenen.

“Er is ook sprake van onderlinge vechtpartijen en vandalisme. Steeds werden overlastplegers aangesproken op hun gedrag of aangemaand de omgeving te verlaten. De voorbije weken werden maar liefst 159 jongeren gecontroleerd.” Het gaat vooral om minderjarigen, klinkt het, die lang niet allemaal uit Antwerpen zelf komen, en er is een harde kern geïdentificeerd van een twintigtal veelplegers.

De politie mag nu tijdelijk systematische identiteitscontroles uitvoeren om overlast te ontraden. “We zullen overlastplegers afschrikken die de aangename sfeer willen komen verzieken”, zegt De Wever. “Er zal ook strikt toegezien worden op samenscholingen die kunnen leiden tot ernstige overlast of die de openbare rust kunnen verstoren. Zeker met de goede weersvooruitzichten moeten we de veiligheid van winkeliers, horeca-uitbaters en voorbijgangers verzekeren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen