Getest en goedgekeurd: deze shampoo bars wassen én verzorgen je haar

Je wilt je ‘gewone’ shampoo inruilen voor een shampoo bar omdat die duurzamer is? Onze beautyredactrice weet uit ervaring waarop je moet letten zodat je niet eindigt met haar dat er vet uitziet.

Franciska Bosmans

Vijf jaar geleden testte ik mijn eerste shampoo bar uit: beter voor het milieu (elke bar die je gebruikt spaart 2 à 3 plastic flessen uit) en ik had er eentje gevonden waaraan ik niet allergisch was.

Ik ging enthousiast aan het schuimen in de douche, maar hoe lang ik mijn haar ook uitspoelde met water, de shampoo bar in kwestie toverde het om tot dof ogende klitten die in een maand niet meer gewassen leken. Ik gebruikte de bar dan maar om mijn lichaam te wassen en trok op onderzoek.

Bleek dat de ene shampoo bar niet de andere is. Sommige bars zijn eigenlijk (haar)zeep: ze reinigen op basis van verzeepte oliën als sodium olivate (verzeepte olijfolie), sodium cocoate (verzeepte kokosolie) en glycerine. Een ‘échte’ shampoo bar maakt je haar schoon met detergenten, die ook in vloeibare shampoo (kunnen) zitten, zoals het populaire sodium cocoyl isethionate, sodium coco sulfate, decyl glucoside, cocamidopropyl betaine, disodium lauryl sulfosuccinate en sodium lauryl sulphate.

Haarzeep reinigt dus érg mild, maar heeft ook een pH van rond de 9. Die van de hoofdhuid ligt rond 5,5, waardoor die laatste wat uit balans kan raken. Daardoor kan je haar vet of net droog aanvoelen.

Volgens veel haarzeepaanhangers moet je even door een moeilijke fase, tot je hoofdhuid zich heeft ‘aangepast’ aan de nieuwe manier van wassen. Je niet zo frisgewassen haar naspoelen met appelazijn zou daarbij moeten helpen. Na zo’n tien shampoo- en azijnbeurten zou je een goed resultaat krijgen en je haar zelfs minder vaak moeten wassen.

Dat werkte voor mij niet. Blijkt er namelijk nog een belangrijke factor te zijn: de hardheid van je kraantjeswater. Dat ontdekte ik op Sustainably Lazy, de blog rond duurzaam leven van de Britse Sophie Peach. “Hoe meer mineralen, voornamelijk calcium en magnesium, in het water, hoe harder het is. De zeepmoleculen van haarzeep binden aan die mineralen en laten een vet residu achter in je haar. Zelfs nadat je het verschillende keren hebt gewassen, oogt het vet en klitterig.”

De oplossing, die ook Peach hielp? Een shampoo bar met detergenten. Deze exemplaren zijn alvast getest en goedgekeurd.

Licht en luchtig

Fijn voor fijn (of medium) haar: de formule met olijfolie en groene klei verzwaart je haar niet.

Light & Soft No Plastic Solid Shampoo van WeDo, 14,90 euro, bij de kapper.

Twee-in-één

Een beautycollega was aangenaam verrast door deze twee-in-één voor haar en lichaam. Kiezen kan uit je favoriete Ritualsgeuren.

Shampoo & Body Bar van Rituals, 12,90 euro.

Voor vet haar

Deze bar verwijdert zacht overtollig talg en komt in 3 verfijnde geurtjes.

Shampoo Bar for Oily Hair van Beauty Disrupted, 22 euro, bij Beauty by Kroonen in Brussel.

Belgische bar

Enkele vriendinnen zijn vol lof over de shampoo bars van Wondr. Deze werkt voor elk haartype.

Shampoo Bar Sweet Melon van Wondr, 8,75 euro.

Bij de drogist

Fan van de ‘gewone’ shampoos van Ultra Doux? Dan vind je hun bar-broertjes ongetwijfeld ook goed.

Ultra Doux Shampoo Bar Herstellend Honing van Garnier, 7,99 euro.

Citroenglans

Lush lanceerde in 1987 al shampoo bars. Deze met citroen belooft glanzend haar dat minder snel vet wordt.

Shampoo Bar Montalbano van Lush, 12,50 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer