Een van de vernielde wagens van het getroffen hulpkonvooi. Rechts: expert Midden-Oosten Koert Debeuf.
Volledig scherm
PREMIUM
Een van de vernielde wagens van het getroffen hulpkonvooi. Rechts: expert Midden-Oosten Koert Debeuf. © REUTERS / ID/ Kristof Vadino

Israël zou hulpkonvooi moedwillig geviseerd hebben tot iedereen dood was. Professor Koert Debeuf legt uit waarom

“Het Israëlische leger heeft de zeven hulpverleners van mijn organisatie moedwillig gedood in Gaza. Van een vergissing was geen sprake.” Dat zegt José Andrès, de oprichter van World Central Kitchen. Klopt het wat hij beweert? En waarom zou Israël dat doen? Koert Debeuf, professor Midden-Oosten (VUB), legt uit.

22 reacties

  • Filiep Lapeire

    4 weken geleden
    Zie ik hier een verschil tussen Oekraïne en Palestina? Als het over Oekraïne gaat is het altijd Poetin. Als het over Palestina gaat is het altijd Israël. Zelden gaat het over Nethanjahu. Zal hij winnen, Ik denk dat hij net als Poetin als enige winst zijn eigen land naar de afgrond helpt.
  • George Deventer

    4 weken geleden
    Israël is nog altijd welkom op de olympische spelen, in tegenstelling tot Wit-Rusland. Misschien wordt het tijd om politieke organisaties als de olympische spelen op te heffen.
  • Johan Praet

    4 weken geleden
    Dat kan zijn maar er is veel bewijs dat Hamas zulke voertuigen en ambulances gebruikt om soldaten en wapens te transporteren.
  • Marc Verlinden

    4 weken geleden
    Zeer gevaarlijke situatie vooral als Iran Syrië Lebanon..wraak gaan nemen. De internationale politiek faalt.
  • Kees Simons

    4 weken geleden
    Ik kan me niet voorstellen dat Israel bewust schiet op een konvooi, als ze geweten hadden dat dit hulpverleners waren.
  1. KIJK. Beelden tonen schrijnende toestanden in ziekenhuis in Gaza: “Baby’s krijgen bloedvergiftiging omdat ze zo dicht bij elkaar liggen”

    KIJK. Beelden tonen schrijnen­de toestanden in ziekenhuis in Gaza: “Baby’s krijgen bloedver­gif­ti­ging omdat ze zo dicht bij elkaar liggen”

    De druk op het Emirates-ziekenhuis in Rafah is zo hoog dat de dokters verplicht zijn om pasgeboren baby’s met drie of vier in één couveuse te leggen. Op dit moment verzorgen ze er zeventig baby’s, terwijl er maar plek is voor twintig. Heel wat baby’s halen het niet: “Normaal hebben we een of twee sterfgevallen per maand op deze afdelingen, maar momenteel sterven er twee of drie pasgeborenen per shift”, getuigt dokter Amal Ismail.
  2. KIJK. “Ik ruik rotte lichamen”: WHO-dokter toont vernield Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza na zes maanden oorlog

    KIJK. “Ik ruik rotte lichamen”: WHO-dok­ter toont vernield Al-Shi­fa-ziekenhuis in Gaza na zes maanden oorlog

    Zes maanden na de start van de oorlog tussen Isräel en Hamas toont de Wereldgezondheidsorganisatie wat er nog overblijft van wat ooit het grootste ziekenhuis van Gaza was. Het geraamte van het Al-Shifa-ziekenhuis staat nog deels recht, maar binnen is alles vernield. “Dit is wat vroeger de spoedafdeling was. En zoals je kunt zien, is het totaal verwoest”, zegt dokter Ayadil Saparbekov. Hij toont hoe de ziekenhuisbedden zijn afgebrand, hoe muren nauwelijks blijven rechtstaan en de graven die zich op de binnenplaats bevinden. “De lichamen rotten weg onder de zon. Dit is onvoorstelbaar. De oorlog moet stoppen”, zegt de dokter.