Na het drama in Finland: hoever kan jarenlang pesten jongeren drijven?

Het drama in Finland - waarbij een 12-jarige gepeste jongen drie klasgenoten neerschoot - zet het thema pesten opnieuw op de kaart. Hoewel volgens experts in deze zaak wellicht ook naar andere factoren moet worden gekeken, is het duidelijk: pesten heeft een grote impact op het leven van slachtoffers. "Sommigen incasseren lang, in alle stilte. En dan volgt een vulkaanuitbarsting."

"De invloed van pesten wordt heel vaak onderschat", zegt traumapsycholoog Margo Van Landeghem. "Bij trauma's denken de meeste mensen aan mishandeling, verwaarlozing of seksueel misbruik. Maar ook pesten - zeker als je daar lange tijd slachtoffer van bent - kan een serieuze impact hebben op jezelf en je zelfbeeld, zeker als je nog in volle ontwikkeling bent."

Meer nog: wie lange tijd wordt gepest kan een trauma oplopen of er kan neurologische schade optreden. "Er verandert fysiek iets in de hersenen", zegt klinisch psycholoog Marjolein Devriendt, die weerbaarheidstraining geeft aan jongeren. Slachtoffers begrijpen sociale signalen niet meer, hebben moeite om helder te denken en hebben geen controle meer op hun gedrag en emoties. 

"Ons oerbrein gaat standaard de omgeving scannen op gevaar", zegt Devriendt. "Als je lange tijd wordt gekleineerd of vernederd, gaat je omgeving altijd als onveilig aanvoelen. Je lichaam wordt hyperalert en gaat constant in een stressreactie. Daardoor ervaar je geen veiligheid meer."

Fight, flight, freeze: drie verdedigingsmechanismes

Wie stress ervaart of zich bedreigd voelt - iets wat slachtoffers van pesten continu ervaren - valt terug op een automatisch verdedigingsmechanisme. Het is iets waar je niet zélf bewust voor kiest, je lichaam neemt het over. 

De drie meestvoorkomende vormen zijn:

  • Fight (vecht): je gaat (fors) in de tegenaanval, door tegen te spreken, je stem te verheffen, te roepen of met dingen te gooien. 
  • Flight (vlucht): je bent bang en probeert te vluchten van de realiteit. Dat kan bijvoorbeeld in een virtuele wereld, zoals gaming. 
  • Freeze (verstijven): je valt letterlijk stil, je zegt of doet niets meer, of je gaat verder op automatische piloot. 

De meeste slachtoffers van pesten gaan standaard in de flight-modus. Ze vluchten. Of toch in eerste instantie. Dat is niet onlogisch. Wie van nature veel weerwerk biedt - en dus in fight-modus gaat - wordt niet zo snel gepest. "Pesters gaan eerst iemand plagen om de reactie te testen. Als er geen weerwerk komt, duwen ze door", zegt pestexpert Gie Deboutte.

"Wie gepest wordt, gaat het veel vaker op zichzelf betrekken", zegt Deboutte. "Het zelfvertrouwen daalt, op een bepaald moment denken ze dat het hun verdiende loon is. Ze zijn stil, incasseren en praten er niet over. Ze krijgen lichamelijke klachten, zoals buikpijn, keelpijn en migraine. Het hele lijf verzet zich om terug te keren naar de plek waar het gebeurt, bijvoorbeeld de school. Sommigen krijgen op termijn ook gedragsproblemen."

Onderhuids stapelt er veel op

Maar soms is genoeg genoeg. En dan kookt het potje over. "Vergelijk het met een vulkaanuitbarsting", zegt de pestexpert. "Iemand zit al lang in de hoek gedrumd en incasseert veel. Onderhuids stapelt er zich veel op. De frustraties, woede, verdriet of onmacht kunnen op een bepaald moment zo sterk zijn dat die persoon de doorslag maakt naar de andere kant." Hij of zij gaat in fight-modus. 

Het drama in Finland - waar iemand het wapen vastneemt - is gelukkig heel uitzonderlijk. Al zullen er in dit specifieke geval ook wel andere aspecten hebben meegespeeld, zo benadrukken alle experts. "Maar op een bepaald moment kunnen de stoppen wel doorslaan", zegt Deboutte. "Niet elke jongere van die leeftijd denkt bovendien aan de gevolgen op lange termijn. Het moet stoppen: dat is het enige waar aan wordt gedacht."

"Al zal niet iedereen hetzelfde reageren op bepaalde pesterijen", benadrukt Van Landeghem. "Veel aspecten spelen daarin een rol. Wat is de ondersteuning van de omgeving, bijvoorbeeld? Als het kind praat over het pesten en veel steun krijgt, kan dat een beschermende factor zijn. Als een jongere daar niet over kan of durft te praten en ook geen steun krijgt, kan dat een veel groter effect hebben."

Heb je vragen over zelfdoding of worstel je zelf met donkere gedachten? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn. Dat kan telefonisch via het nummer 1813, maar ook chatten of mailen is mogelijk.

Nood aan een gesprek? Dan kan u 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. U kan ook chatten via www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Ook gevolgen op lange termijn

Hoe dan ook kunnen de gevolgen van pesten niet worden onderschat. Ook niet op lange termijn. "Wie een lange periode zwaar is gepest, heeft het risico op levenslange gevolgen", zegt Deboutte. "Een zeer negatief zelfbeeld, niet zo snel een relatie durven aangaan, maar ook alcoholmisbruik of druggebruik", geeft de expert als voorbeelden. 

"Die gevoelens kunnen ook weer terugkomen of aanwakkeren, als je in een soortgelijke situatie terechtkomt, bijvoorbeeld op je werk", zegt traumapsycholoog Van Landeghem. "Al speelt ook hier weer de context mee. Als je gepest bent in het middelbaar en bij je hogere studies loopt wel alles goed, dan kan dat als een corrigerende ervaring werken. Ook hier is de situatie bij elke persoon anders."

Wat kan een kind doen als het gepest wordt? 

Kinderen en jongeren die gepest worden, krijgen van alle experts één belangrijk advies: praat erover. "Dat kan met een ouder, een leerkracht, een vertrouwenspersoon, een vriend of iemand van het CLB", zegt Margo Van Landeghem. "Je lost het niet in je eentje op."

Marjolein Devriendt geeft training rond weerbaarheid en zelfvertrouwen aan kinderen en jongeren. Daarvoor gebruikt ze de Rots & Water-methode. "We proberen vooral het lichaam - dat hyperalert is - meer tot rust te brengen. Dat kan via ademhaling en focus op de spieren."

"Maar je mag uiteraard niet gewoon alles negeren", zegt Devriendt. "We leren ook hoe je 'stop' kan zeggen als iemand over de grens gaat. Dat kan via lichaamshouding en stemvolume."

Meest gelezen