Archieffoto van de Grote Belt.
Foto: Belga

Luchtverkeer en scheepvaart boven en op Deense zeestraat stilgelegd na incident met defecte raketlanceerder

In Denemarken is het luchtruim boven een deel van de zeestraat Grote Belt tijdelijk gesloten door een incident met een raketlanceerder op een marineschip. Schepen kregen de waarschuwing om niet door de zeestraat te varen.

Tijdens een oefening van de marine in de zeestraat werd een raketlanceerder geactiveerd, maar door een defect kon die niet meer gedeactiveerd worden, laat het Deense leger weten.

Het Deense leger doet er nu alles aan om het euvel te verhelpen, maar zolang dat niet gebeurd is, bestaat er een risico dat een raket afgeschoten wordt en een aantal kilometers verder belandt. Met mogelijke schade tot gevolg.

"Geen ontploffingsgevaar"

Volgens het Deense ministerie van Defensie bevat de raket in kwestie normaal gezien zo'n 150 kilogram aan explosieven, maar omdat ze niet bewapend was, is er geen ontploffingsgevaar mocht de raket in zee belanden. Er is ook geen gevaar dat de raket heel ver zou kunnen vliegen.

De oefening met de raketlanceerder vond plaats op het fregat Niels Juel, dat sinds vorig jaar ingezet wordt voor de NAVO. Het fregat lag op het moment van de oefening voor anker in de marinebasis van Korsør, op het eiland Seeland.

De Grote Belt is een van de 3 zeestraten die het Kattegat met de Oostzee verbinden. Het is een van de drukste zeestraten ter wereld. 

Het gebied dat gesloten is voor luchtverkeer en scheepvaart ligt vlak bij de kust van Seeland en zo'n 4 kilometer ten zuiden van de Grote Beltbrug, die de zeestraat kruist en de Deense eilanden Funen en Seeland met elkaar verbindt.

De brug zelf blijft open voor het verkeer, omdat de raket niet in de richting van de brug kan vliegen.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat er iets misgaat met een raketoefening in Denemarken. Voorlopig blijven de gevolgen uit. In 1982 veroorzaakte een verkeerd afgevuurde raket wel aanzienlijke schade. De raket vloog 34 kilometer ver op lage hoogte, waarna ze ontplofte.

4 op dat moment onbewoonde zomerhuisjes werden vernield door de vuurbal en de kracht van de ontploffing. Zo'n 130 andere gebouwen liepen lichte schade op. Er vielen geen gewonden.

Meest gelezen