Archiefbeeld
Foto: Gettyimages

Tienduizenden zalmen overleven ongeval met vrachtwagen in VS (maar belanden wel in verkeerde rivier)

In de Amerikaanse staat Oregon is een vrachtwagen gekanteld die 102.000 levende zalmen vervoerde. De vrachtwagen is vlak naast een beek beland, waardoor tienduizenden vissen het ongeval hebben overleefd.

Het bizarre ongeval gebeurde toen de bestuurder in een scherpe bocht de controle over het voertuig verloor. De vrachtwagen kantelde op zijn dak en kwam vlak naast een beek terecht. Voor 77.000 zalmen bleek dat de redding te zijn. De vissen belandden in het water of konden van de kant naar de beek spartelen.

Al was het niet de bedoeling dat ze daar terechtkwamen. De zalmen waren eigenlijk onderweg van de kwekerij naar de Imnaha Rivier. Op die manier wil de overheid de populatie op peil houden. Onder meer de visvangst, dammen en roofdieren maken het voor jonge zalmen moeilijk om te overleven.

De Imnaha Rivier is voor de vissen het startpunt van een lange tocht naar de oceaan. Na ongeveer 3 jaar keren ze, met de hulp van een soort geurgeheugen, terug naar de rivier. Er wordt verwacht dat de vissen die nu in de beek terechtkwamen alsnog de oceaan zullen bereiken. Al leggen ze een andere route af dan gepland was.

Werknemers van de zalmkwekerij, native Americans van de stam Nez Percé en de politie kwamen ter plaatse om de overgebleven vissen te tellen en op te ruimen. In totaal zijn er 25.525 vissen gestorven. Dat is ongeveer 20 procent van het aantal zalmen dat dit jaar in de Imnaha Rivier zou worden uitgezet. 

Het incident dateert van 29 maart, maar werd nu pas bekendgemaakt door het departement voor Vis en Wild in Oregon. De chauffeur kwam er vanaf met lichte verwondingen.

Meest gelezen