Twee Zweden zijn omgekomen bij de aanslag in Brussel.
Foto: VRT

Aanslag in Brussel had niet kunnen worden vermeden door politiediensten, blijkt uit onderzoek Comité P

Het externe controleorgaan van de politie Comité P heeft geen tekortkomingen in politieprocedures vastgesteld die van die aard zijn dat ze de aanslag op Zweedse voetbalsupporters in Brussel hadden kunnen voorkomen. Dat zegt de voorzitter van Comité P Kathleen Stinckens na de publicatie van het rapport over de werking van de politiediensten bij de aanslag van 16 oktober 2023.

Volgens Kathleen Stinckens van Comité P is de voornaamste conclusie van het onderzoek naar de werking van de politiediensten dat de verschillende politiediensten hun informatie hebben gedeeld met elkaar.

"Het was niet evident om alle informatie bij elkaar te leggen omdat er moeilijkheden waren bij het verrichten van opzoekingen. De voornaam van Abdes(s)alem Lassoued werd op verschillende manieren geschreven in verschillende databanken", reageert Stinckens.

De aanslag had volgens Stinckens niet vermeden kunnen worden op het niveau van de politiediensten. "Er is geen oorzakelijk verband tussen de fout geschreven naam en het onderzoek naar Lassoued. Dat heeft veel bemoeilijkt, maar we kunnen zeker niet zeggen dat als dit niet gebeurd was, de aanslag niet had plaatsgevonden."

Verwarring over gelekte fragmenten

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden betreurt dat er vanochtend enkele lekken uit het rapport in de Franstalige media stonden. "Het gaat om fragmentarische passages uit dat verslag. Op basis daarvan trekt men conclusies die de reputatie van de politie aantasten", zegt Verlinden.

"Het is belangrijk om aan te geven dat de foute schrijfwijze van de naam van Abdessalem Lassoued niet in een oorzakelijk verband staat met het voorkomen van die aanslag."    

Bekijk: "De politiediensten zijn heel actief met alle informatie omgegaan"

Videospeler inladen...

Ontslag

Bij de aanslag op 16 oktober 2023 in Brussel bracht terrorist Abdessalem Lassoued twee Zweedse voetbalsupporters om het leven. De dader was al eerder veroordeeld in Tunesië voor criminele feiten en Tunesië had om zijn uitlevering gevraagd.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) nam ontslag in de nasleep, nadat was gebleken dat een Tunesisch uitleveringsverzoek voor Lassoued was blijven liggen bij het Brussels parket.

Bekijk: "Het ontslag van minister Verlinden wordt niet gevraagd"

Videospeler inladen...

Informatie-uitwisseling staat nog niet op punt

"Het harde werk van onze politiediensten wordt niet in vraag gesteld. Wel het systeem waarbinnen zij moeten opereren en dat is de verantwoordelijkheid van minister Verlinden", reageert Koen Metsu van oppositiepartij N-VA.

De N-VA pleit nu voor een databank. Metsu hekelt dan ook dat de informatie-uitwisseling tussen onze verschillende veiligheidsdiensten nog steeds niet op punt staat.

"Zestien veiligheidsdiensten hadden een stuk van de puzzel in handen, maar het beleid laat niet toe om ze samen te leggen. Nochtans was een vlotte informatiedeling een van de prioritaire aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie na de aanslagen in 2016. Die heeft minister Verlinden stof laten vergaren op haar bureau."

Bekijk: "Collega Metsu, als je wil citeren uit het rapport zou het gepast zijn om dat volledig te doen", reageert minister Verlinden in de Kamer

Videospeler inladen...

Meest gelezen