Volgens astronomen kan het verdwijnen van de sterren een impact hebben op je humeur.
Volledig scherm
Volgens astronomen kan het verdwijnen van de sterren een impact hebben op je humeur. © Getty Images

“Deze aandoening treft vooral mensen uit de stad”: heb jij soms last van ‘noctalgie’?

Wetenschappers maken zich ernstige zorgen over onze hemel. Die wordt ’s nachts steeds minder donker, waardoor we moeilijker sterren kunnen zien. Twee bekende astronomen beweren zelfs dat dat kan leiden tot de mentale aandoening ‘noctalgie’. Wat is het precies en hoe weet je of jij het hebt?

9 reacties

  • Jonny Van den Bruel

    1 maand geleden
    In de Auvergne in een 'boerengat' zien we duizenden sterren. Je weet niet wat je overkomt! Zelfs de maan lijkt helderder.
  • Cathy Gielen

    1 maand geleden
    Wij wonen nog "op den buiten", en doen regelmatig sterrenwandelingen. Wanneer er vallende sterren aangekondigd worden, trekken we erop uit met een dekentje en warm drinken en gooien we ons ergens in een weide neer om te kijken. Zalig gewoonweg! Niets is mooier dan dat!
  • emi de graeve

    1 maand geleden
    Van mij mogen er nog veel meer lichten gedoofd worden : hoe donkerder de hemel hoe feller de sterren lichten en dat is goed zo... Er is tegenwoordig overal licht tijdens de nacht. We hebben dat niet nodig om gezond en gelukkig te zijn en de dieren ook niet. De achteruitgang van de nachtstilte en de donkerte is absoluut merkbaar in Oost-Belgie in vergelijking met 15 jaar geleden ...
  • Katia Mistianes

    7 maanden geleden
    89% ja-stemmers, waaronder ikzelf. Enorm veel dus. In de oudheid was sterrenkijken een zaak van geleerden. Het was een wetenschap, en geen verbeelding. Bekijk eens een geboorte-horoskoop van iemand: ingewikkelde meetkunde is dat. Fascinerend. Dat kan geen toeval zijn.
  • Friedel Pas

    7 maanden geleden
    Eddy DeGoei, onderzoek heeft ondertussen al meermaals aangetoond dat het niet gaat over reële veiligheid, maar over veiligheidsgevoel wat meestal tegengesteld is aan de realiteit. Moeten we ook niet negeren, anders komen er geen mensen meer buiten. Echter sensor gestuurde verlichting zal enkel aansteken wanneer er activiteit is met de hoeveelheid licht nodig voor die activiteit, en ervaring leert ons dat dan 80% van de nacht gedoofd zal zijn in residentiële wijken. Dus nu 80% voor niets brand.