politie

Terrorist Abdesalem Lassoued stond in databanken ook als “Laswad”

Abdesalem Lassoued.© rr

De naam van terrorist Abdesalem Lassoued stond op verschillende manieren geschreven in de databanken van de Belgische politiediensten. Dat bemoeilijkte het opzoekingswerk.

Mark Eeckhaut

De Tunesische terrorist Abdesalem Lassoued schoot op 16 oktober vorig jaar twee Zweedse voetbalsupporters dood in Brussel. Een derde raakte zwaargewond. In de nasleep van de aanslag nam de toenmalige minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) ontslag. Er was gebleken dat een vraag van Tunesië uit augustus 2022 om Lassoued uit te leveren, was blijven liggen op het Brussels parket.

Het Comité P en het Comité I, die respectievelijk de politiediensten en de inlichtingendiensten controleren in dit land, onderzochten daarna of er flagrante fouten waren gemaakt bij de opvolging van Lassoued. Het vertrouwelijke rapport van het Comité P werd donderdag overgemaakt aan ­minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). De Franstalige krant La Dernière Heure schreef donderdag dat het rapport had uitgewezen dat er “zware fouten” waren gemaakt bij de politiediensten, die niet zouden hebben samen­gewerkt. Maar in het rapport van het Comité P dat De Standaard inkeek, staat “dat er op geen enkel ogenblik werd geconstateerd dat er tussen de diensten informatie werd achtergehouden”.

Tekortkomingen

Het Comité P stelde naar eigen zeggen verschillende tekort­komingen vast, maar zegt dat geen van die tekortkomingen een rechtstreeks verband hield met de aanslag. Het Comité P besluit dat de aanslag alleen had kunnen vermeden worden als Lassoued uit ons land was verwijderd, zoals de Tunesische autoriteiten in 2022 hadden gevraagd.

In de jaren voordien gebeurde volgens het comité geen enkele flagrante fout bij de politiediensten. Wat het wel vaststelde, is dat het opzoeken in de databanken van de politie bemoeilijkt wordt door de verschillende schrijfwijzen van namen van mensen van Arabische origine in de databanken. Zo kreeg Lassoued in de verschillende databanken ofwel een verkeerde achternaam – Laswad – of werd zijn voornaam lichtjes anders geschreven: Abdessalem. Het Comité P dringt eropaan dat de systemen vereenvoudigd worden en dat fonetisch opzoeken in de data­banken makkelijker wordt gemaakt.