Brengt Saharazand enige ‘echte’ lentedag van de paasvakantie in het gedrang? “Piek wordt zaterdagavond verwacht”

Eind deze week komen er stofwolken afkomstig uit de Sahara onze richting uit. Wanneer zal dit Saharastof precies aankomen? En strooit het zand roet in het eten van de mooie lentedag die er ons komende zaterdag staat te wachten?

wvb

Aanstaande zaterdag wordt er warm weer voorspeld. Het kwik stijgt dan mogelijk naar meer dan 20 graden. Dat hebben we te danken aan de Spaanse pluim, een natuurfenomeen waarbij zeer warme en droge lucht vanuit het Iberisch Schiereiland richting Noordwest-Europa wordt gestuwd. Maar naast zachte temperaturen brengt het verschijnsel ook een hoop Saharazand met zich mee. Daarvoor waarschuwt Noodweer Benelux.

Volgens de weermodellen zullen warme luchtstromingen tegen het einde van de week een grote portie Saharastof richting het Europese vasteland blazen. De stofwolk, die vrijdag nog boven Frankrijk hangt, zal naar verwachting zaterdag ons land bereiken. “Vanaf zaterdagochtend neemt de hoeveelheid Saharazand geleidelijk aan toe vanuit het zuiden. In de loop van zaterdagavond bereiken we dan een eerste piek”, zegt Noodweer Benelux. En dat kan weleens een grote spelbreker zijn voor de warmte. Het Saharazand heeft namelijk vaak een impact op de temperaturen.

LEES OOK. Zaterdag halen we zeker 20 graden en mogelijk nog meer: “Je kan het een hittepiek noemen”

Meestal zorgt een koufront voor een vrij snelle oostwaartse verplaatsing van het zand, maar dat gebeurt deze keer niet. Pas vanaf dinsdag zal de stofwolk zich verder naar het oosten verplaatsen. “Pas zaterdag zelf zullen we kunnen inschatten of 25 graden echt mogelijk is”, aldus Noodweer Benelux. “Saharazand houdt immers een deel van de zonnestralen tegen en afhankelijk van de precieze dikte van de laag met zand, heeft dit een grotere of kleinere impact op de temperatuur.”

Oranje gloed en impact op luchtwegen

De hoeveelheid stof kan oplopen tot 1.800 milligram per vierkante meter. Op zondag kan het Saharastof in het oosten van de Benelux en grote delen van Duitsland boven de 3.000 milligram per vierkante meter uitkomen, wat zeer hoge waarden zijn.

De stofdeeltjes kunnen, als de zon schijnt, de lucht een oranje gloed geven. Verder hebben auto’s door het stof soms eerder een wasbeurt nodig. Voor de luchtkwaliteit kan Saharastof ook gevolgen hebben. Zo kunnen de stofdeeltjes irritaties aan de luchtwegen veroorzaken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer