Archiefbeeld: Joe Lewis aan de rechtbank in Manhattan.© AFP

Ex-eigenaar van Tottenham ontsnapt aan celstraf

De Britse miljardair Joe Lewis, voormalig eigenaar van de Londense voetbalclub Tottenham, is donderdag in New York veroordeeld tot een boete van 5 miljoen dollar voor handel met voorkennis. De 87-jarige ontsnapt wel aan een celstraf. Hij kreeg drie jaar voorwaardelijk.

adb
Bron: BELGA

Lewis had schuldig gepleit en vroeg donderdag in de rechtbank in Manhattan om genade. “Ik ben hier vandaag omdat ik een ernstige fout heb gemaakt. Ik ben beschaamd en excuseer me”, zo verklaarde de man. Hij beloofde “de tijd die hem rest” zijn best te doen om het goed te maken. 

Vertrouwelijke info aan piloten

De zakenman, woonachtig op de Bahama’s, ontsnapte aan de celstraf van ongeveer anderhalf jaar nadat hij eind januari schuldig had gepleit op drie aanklachten van beursfraude. De openbare aanklager had zelf ook een  gematigde straf aanbevolen. Ze wezen erop dat de beklaagde “zijn levenseinde nadert” en dat zijn gezondheid “achteruitgaat”. 

Lewis donderdag aan de rechtbank.© REUTERS

Ook stipten de aanklagers aan dat Lewis niet handelde om zichzelf te verrijken. Als eigenaar van investeringsmaatschappij Tavistock Group bekleedde hij hoge functies bij beursgenoteerde bedrijven. Hij speelde vertrouwelijke bedrijfsinformatie door aan vrienden, werknemers en liefdespartners, zelfs aan de piloten van zijn privévliegtuig.  

Een van rijkste Britten

Lewis wordt beschouwd als één van de rijkste mannen van het Verenigd Koninkrijk. Het magazine Forbes raamt zijn vermogen op meer dan 6 miljard dollar. Via ENIC, een filiaal van Tavistock Group, werd de zakenman in 2001 aandeelhouder van Tottenham. In 2022 stond hij de controle over de topclub uit de Premier League af.

LEES OOK. Tottenham-eigenaar Joe Lewis gearresteerd op verdenking van handel met voorkennis, gevangenisstraf kan oplopen tot 25 jaar

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer