Foto: Belga

Zo grijp je minder snel naast een renovatie- of energiepremie voor je verbouwing

Een renovatie- of energiepremie aanvragen is soms best omslachtig. Wie niet goed oplet, loopt de premie ook geregeld mis. Met deze tips kan je de kans dat je ernaast grijpt aanzienlijk verkleinen.

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9 uur en 10 uur 'WinWin' op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be.

Een renovatie- of energiepremie krijg je niet automatisch. Je moet ze zelf aanvragen nadat de werken zijn uitgevoerd en je alle facturen hebt ontvangen. Voor elke premie moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen en die zijn soms best strikt. Lees daarom alle voorwaarden goed na voor je met de werken start.

Vind de juiste premie

De 'Mijn VerbouwPremie' van de Vlaamse overheid, federale premies, energiepremies via netbeheerder Fluvius en premies van de provincie en gemeente waarin je woont. Door de veelheid aan premies is het soms moeilijk om door het bos de bomen nog te zien.

Voor woningen in Vlaanderen krijg je een volledig overzicht op Premiezoeker. Wie daar zijn gemeente of postcode ingeeft, krijgt een lijstje met alle mogelijke premies.

Inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen dan weer de nodige info over renovatiepremies vinden op het platform Renolution. Elke Brusselse gemeente geeft daarbovenop nog verschillende extra premies, die vind je op de website van Wonen in Brussel of de website van je gemeente.

Pas je domicilie op tijd aan

Om een MijnVerbouwPremie aan te vragen, hoef je niet per se gedomicilieerd zijn op het adres van de woning waar de werken worden uitgevoerd. Toch heb je op sommige premies van de Vlaamse overheid enkel recht als de woning ook je hoofdverblijfplaats is.

Eigenaar-bewoners die tot laagste of middelste inkomenscategorieën behoren, kunnen voor een aantal specifieke categorieën van werken (zoals binnenrenovatie of sanitair/elektriciteit) een premie aanvragen.

Op het moment dat je een van die premies aanvraagt, moet je met andere woorden gedomicilieerd zijn op het adres van de woning. Wie officieel nog op een ander adres verblijft bij de aanvraag, grijpt naast de premie. Als je van plan bent om na de renovatiewerken op het nieuwe adres te gaan wonen, kan je dus soms beter wachten om een Mijn VerbouwPremie aan te vragen.

Wie een woning renoveert of energiezuiniger maakt om het nadien te verhuren - en dus zelf niet op die plek gaat wonen - maakt op minder premies aanspraak. Als je je woning daarentegen via een woonmaatschappij verhuurt, heb je wél recht op alle mogelijke premies. Ook je inkomen speelt dan geen rol meer.

Hou rekening met je inkomen

Het bedrag van de Vlaamse premies is onder meer afhankelijk van hoe hoog je inkomen precies is. Kijk daarom goed na wat je (gezamenlijke) belastbare inkomen is in het jaar waarin je de premie aanvraagt.

Als je net dat jaar bijvoorbeeld een eenmalige premie van een groepsverzekering ontvangt, ligt je inkomen mogelijk te hoog en heb je plots geen recht meer op de premie. Hetzelfde kan gebeuren wanneer je met pensioen gaat en het geld van je pensioensparen wordt uitbetaald.

Je kan tot 2 jaar na de uitgevoerde werken de facturen voor je renovatie insturen. In sommige gevallen kan het dus lonen om tot het volgende kalenderjaar te wachten met het aanvragen van je premie(s). Let wel op dat je factuur op dat moment niet te oud is geworden. Enkel facturen van minder dan 2 jaar oud komen in aanmerking voor de aanvraag van de premies.

Ondervind je problemen bij het aanvragen van een premie? Geraak je er zelf niet aan uit? Je kan je gratis laten bijstaan via volgende kanalen:

  • Er zijn 20 energiehuizen in Vlaanderen die je helpen met vragen rond energie, energiebesparing en de premies die je daarvoor kan krijgen
  • Voor vragen over 'Mijn VerbouwPremie' kan je ook terecht op het gratis telefoonnummer 1700 van de Vlaamse overheid
  • Veel Vlaamse steden en gemeenten hebben woonloketten waar je terechtkan voor advies
  • De provinciale steunpunten Duurzaam Bouwen
  • Informeer bij je aannemer of architect. Zij zijn vaak goed op de hoogte van de premies waarop je recht hebt

Via deze simulator kan je zelf te weten komen op welke premies je eventueel aanspraak maakt.

Meest gelezen