Een inzamelpunt van Recupel in Sint-Truiden.
Foto: Noa Sneyers

Inzameling afgedankte elektro weer in de lift: Belg levert gemiddeld 11 kilo in

Het aantal ingezamelde kapotte elektrotoestellen zit weer in de lift. Vorig jaar werd bijna 128.000 ton ingezameld, dat is zo'n 11 kilogram per Belg. In 2022 was er nog een krimp, maar die is dus weer goedgemaakt. Vooral de recyclageparken zijn een eindbestemming voor afgedankte toestellen.

Elk jaar maakt de vzw Recupel cijfers bekend over het aantal elektrotoestellen dat door Belgen ingeleverd wordt in recyclageparken, winkels of speciale inzamelpunten. In 2022 was er een zeldzame krimp in de cijfers door de coronapandemie en de energiecrisis, maar in 2023 is er weer een stijging.

Vorig jaar leverden Belgen bijna 128.000 ton in en dat is een stijging met een goeie 7 procent. Meer dan 90 procent van de ingezamelde toestellen zijn huishoudelijke toestellen. De rest zijn professionele apparaten. Die laatste categorie zit trouwens in de lift.

Een Belg levert gemiddeld zo'n 11 kilo in en hij of zij doet dat het liefst in recyclageparken (60 procent). Daarnaast kan je je oude toestel (stuk of niet) afgeven in de winkel wanneer je een nieuw gelijkaardig toestel koopt. De winkelier is in dat geval verplicht je afgedankte toestel aan te nemen. Ook bij thuislevering moet de winkelier je oude toestel gratis meenemen. 

Voor de ingezamelde toestellen worden gerecycleerd, is er een selectie door de partners van Recupel, waaronder de Kringloopwinkel. Zij bekijken of bepaalde toestellen die nog werken een tweede leven kunnen krijgen. In 2023 werd daardoor bijna 7.000 ton aan toestellen hergebruikt. Dat is een stijging van 38 procent in vergelijking met 2022.

83 procent grondstoffen hergebruikt

Toestellen die geen tweede leven krijgen, worden gerecycleerd. Op die manier probeert men de grondstoffen van het toestel te recupereren. 83,1 procent van de grondstoffen die uit de ingezamelde toestellen wordt gehaald kan opnieuw gebruikt worden. Zo'n 12,3 procent wordt verbrand met energierecuperatie. De overige 4,6 procent van de grondstoffen kan niet meer gerecycleerd worden, omdat volgens Recupel de huidige technologieën dat nog niet toelaten. Maar dat percentage ligt zeer laag, benadrukt het bedrijf. 

Recupel werkt voor de verwerking van elektro samen met verschillende (lokale) verwerkingsbedrijven. Die bedrijven bevinden zich grotendeels in België. Slechts één recycleur komt uit Nederland. 

Belgen zijn trouwens wereldtoppers in het recycleren van elektro. In Europa wordt sowieso al heel veel gerecycleerd, maar ook binnen Europa hoort België bij de top met die 11 kg. Het Europese gemiddelde is 7,5 kg.

Meest gelezen