© AFP

Vias waarschuwt voor afleiding op de motor: “Fout kan ernstige gevolgen hebben”

Nu het mooier weer wordt, waarschuwt Verkeersveiligheidsinstituut Vias motorliefhebbers voor allerhande vormen van afleiding op de motor. Meer dan de helft van de motorrijders (55 procent) geeft in een nieuwe studie van Vias Insitute aan minstens één infotainmentsysteem te gebruiken. Het gaat dan vooral om een navigatiesysteem of een smartphone op het stuur.

gjs
Bron: BELGA

Uit een bevraging bij bijna 300 motorbestuurders blijkt dat een op de drie motards een navigatiesysteem op het stuur gebruikt. Een kwart van de bestuurders zegt te rijden met een smartphone op het stuur. Een minder grote groep rijdt met oortjes, een intercom of een klein scherm dat ingebouwd zit in de helm.

Hoewel er nog geen bewezen rechtstreekse link is met verkeersongevallen, werd vastgesteld dat de systemen mogelijk risico’s inhouden. Bij het raadplegen van die toestellen wenden bestuurders namelijk hun blik af van de weg en geven ze zelf aan andere weggebruikers of situaties daardoor niet altijd op te merken. Daarom roept het verkeersveiligheidsinstituut op tot voorzichtigheid en raadt het aan om de focus op “de primaire rijtaak” te houden.

Om veilig met de motor te rijden heb je volgens Vias meer aandacht nodig dan voor het besturen van een auto. “Zo moeten motorrijders voortdurend alert zijn voor gevaarlijke infrastructuur, putten in de weg en andere weggebruikers. Een fout kan snel leiden tot een val met mogelijk ernstige gevolgen”, klinkt het.

Van alle weggebruikers zijn motorrijders het meest betrokken bij dodelijke ongevallen. Vorig jaar kwamen nog 49 motorrijders om het leven. De meeste ongevallen gebeuren tussen april en oktober.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer