© REUTERS

McDonald’s neemt 225 restaurants over van Israëlische franchisenemer

De Amerikaanse fastfoodketen McDonald’s gaat zijn 225 vestigingen in Israël terugkopen. De bekende keten heeft daarover een akkoord bereikt met de lokale franchisenemer Alonyal. De restaurants worden getroffen door oproepen tot boycot vanwege de oorlog in de Gazastrook.

Bron: BELGA

De baas van Alonyal Limited, Omri Padan, “heeft donderdag aangekondigd dat een akkoord is ondertekend om Alonyal te verkopen aan de groep McDonald’s”, zo meldde het Amerikaanse bedrijf in een mededeling. Het bedrag van de transactie, die onderworpen is aan “bepaalde voorwaarden” en de komende maanden afgerond moet worden, is niet bekendgemaakt.

Alonyal sloot meer dan drie decennia geleden zijn eerste licentiecontracten met McDonald’s. Er werken meer dan 5.000 mensen in de restaurants. De Amerikaanse groep verzekert dat alle restaurants van Alonyal behouden worden en dat de werknemers tegen gelijkaardige voorwaarden aan de slag kunnen blijven. “McDonald’s blijft toegewijd aan de Israëlische markt”, stelt Jo Sempels, de topman bevoegd voor de wereldwijde franchises bij McDonald’s.

Impact in moslimlanden

Bij de presentatie van de jaarresultaten voor 2023 op 5 februari had de directie van McDonald’s erkend dat de omzet leed onder de oorlog in de Gazastrook tussen Israël en de radicale Palestijnse beweging Hamas. De keten is een aantrekkelijk doelwit geworden nadat de franchisenemer in Israël in november had aangekondigd gratis maaltijden uit te delen aan de soldaten.

De impact van het conflict laat zich volgens McDonald’s vooral voelen in de landen in het Midden-Oosten. Maar de multinational kampt er ook mee in een aantal andere moslimlanden, zoals Maleisië en Indonesië, en in landen met een belangrijke moslimgemeenschap, zoals Frankrijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer