Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Kamer keurt pensioenhervorming uit 2023 goed: pensioenbonus tot 34.000 euro ingevoerd

Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS).Beeld BELGA

De Kamer heeft het licht op groen gezet voor de langverwachte pensioenhervorming van minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS). Het gaat onder meer om de herinvoering van de pensioenbonus.

en

De federale regering bereikte in de zomer van 2023 na nachtelijke onderhandelingen een akkoord over de pensioenhervorming. Dat gebeurde in 2022 ook al eens, maar een rapport van het Planbureau wees toen uit dat de plannen de vergrijzingsfactuur nog zouden doen toenemen. Bovendien drong de Europese Commissie aan op een ruimere hervorming, zoniet zou België honderden miljoenen aan relancegeld kunnen mislopen.

Pensioenbonus

De nieuwe hervorming voert opnieuw een pensioenbonus in, een bedrag dat u krijgt als u maximaal drie jaar verder blijft werken na de vroegste datum waarop u met (vervroegd) pensioen kunt gaan. De bonus komt boven op uw pensioen, en de bedoeling is vooral het vervroegd pensioen te ontmoedigen. In tegenstelling tot de eerdere plannen wordt de bonus netto en niet bruto uitbetaald.

De eenmalige uitkering kan oplopen tot ruim 22.000 euro voor wie 3 jaar langer werkt en een ‘normale’ loopbaan van minder dan 43 jaar had. Voor wie 43 jaar of meer heeft gewerkt – een ‘lange’ loopbaan – en daar nog eens 3 jaar bij doet, kan zelfs maximaal 33.975 euro krijgen.

‘Perequatie’ beperkt

Daarnaast wordt de ‘perequatie’ van de ambtenarenpensioenen – die daardoor mee stijgen met de weddes van actieve ambtenaren, boven op de index – beperkt tot 0,3 procent per jaar van het totale ambtenarenpensioen.

Het tarief van de Wijninckx-bijdrage, de bijzondere socialezekerheidsbijdrage op de aanvullende pensioenen in de privésector, wordt vanaf 2028 verhoogd van 3 naar 6 procent.

Lees ook

Vergrijzing doet meteen denken aan ‘begrotingstekort’. Maar wat als de centen niet eens het grootste probleem zijn?

20 jaar werken voor minimumpensioen

Dat er voor het eerst een minimaal aantal jaren gewerkt moet worden om toegang te krijgen tot het minimumpensioen, blijft behouden uit het eerdere pensioenakkoord. Het gaat om 20 jaar effectieve loopbaan. Om rekening te houden met het verschil tussen mannen en vrouwen worden periodes zoals zwangerschapsrust, vaderschapsverlof of tijdelijke werkloosheid gelijkgesteld.

De nieuwe oefening levert volgens de regering een besparing van 0,5 procent van het bruto binnenlands product op tegen 2070, wat neerkomt op 3 miljard euro. Volgens de Vergrijzingscommissie bereiken de kosten van de vergrijzing tegen 2050 echter een piek van 4,4 procent van het bbp.