Paul Gheysens vergaarde zijn fortuin als vastgoedmakelaar en pompt dat deels in voetbalclub Antwerp

Rode vlag voor Ghelamco: Antwerp-eigenaar Paul Gheysens moet snel gebouwen verkopen omdat vastgoedbedrijf krap bij kas zit

Vastgoedbedrijf Ghelamco van Paul Gheysens moet dringend vers geld vinden om een groot gedeelte van zijn schulden af te lossen. Voor het vastgoedbedrijf zou de schuldenberg van 1,3 miljard euro niet onoverkomelijk mogen zijn, maar door de hoge rente doet dit nu wel alarmbellen afgaan. “Het is echt wel 1 voor 12, om niet te zeggen een half voor 12”, waarschuwt KBC-econoom Tom Simonts.

De Ghelamco-groep van de familie Gheysens heeft een schuldenberg van ruim 1,3 miljard euro. Zo blijkt uit de jaarresultaten die het Ieperse vastgoedbedrijf vorige week heeft vrijgegeven.

In dat jaarverslag (pdf) stelt de groep zelf een goed tweede halfjaar achter de rug te hebben door de verkoop van drie grote projecten. Daardoor kan de groep zijn schuldenberg afbouwen. Het zakenmodel van de groep blijft "robuust", verzekert Ghelamco.

Tegelijk heeft auditor KPMG, die de boekhouding controleert, in het jaarverslag een passage laten opnemen waarin ze een hele grote rode vlag hijsen, zegt Tom Simonts, financieel-econoom bij KBC in De Ochtend op Radio 1. KPMG stelt dat er “substantiële twijfel kan ontstaan over het vermogen van de groep om te blijven voortbestaan als onderneming.”

Beluister: Tom Simonts legt uit wat de schuldenlast voor Ghelamco betekent

Rente als probleem

Een paar maanden geleden zei het bedrijf nog dat er niks aan de hand was, maar door de forse stijging van de rente is de situatie in de vastgoedsector intussen ingrijpend veranderd. Zo zit de Belgische bouwgroep Atenor in zwaar weer en Signa, de Oostenrijkse groep boven Inno, is eind vorig jaar failliet gegaan.

“Dat komt allemaal door rente”, verklaart Tom Simonts. “Die rente is jarenlang zeer goedkoop geweest. Dat heeft ervoor gezorgd dat er heel veel vraag was naar vastgoed, omdat dat dan goedkoop te financieren was en dat bouwen goedkoop was.” Maar dat economische klimaat is de afgelopen maanden dus helemaal omgeslagen.

Schulden snel afbouwen

Daarom baart de grote schuldenberg van Ghelamco de auditoren ook zorgen: van de 1,3 miljard euro schulden die het bedrijf heeft uitstaan, moet 895 miljoen euro dit jaar nog terugbetaald worden. “Dat er zoveel schulden zijn is op zich niet zo erg”, merkt Tom Simonts op. 

Vastgoedbedrijven als Ghelamco gebruiken nu eenmaal schulden om er vastgoed mee te bouwen en dat redelijk snel te verkopen, legt de econoom uit.

Het moet snel gaan, het moet juist gaan en het moet vooral heel veel geld opbrengen

Tom Simonts (KBC)

Waar de schoen voor Gheysens nu wringt, is dat een groot gedeelte van die schulden op korte termijn afgelost moeten worden: dat kan door herfinancieringen of door gebouwen te verkopen. Zo verkocht Ghelamco vorig jaar al voor 320 miljoen euro aan vastgoed.  

“Maar op het einde van de rit moet het wel snel gaan. Ghelamco heeft absoluut niet veel marge meer om fouten te maken: het moet snel gaan, het moet juist gaan en het moet vooral heel veel geld opbrengen”, zo luidt de conclusie van econoom Simonts. “Het is echt wel 1 voor 12, om niet te zeggen een half voor 12.

Bakstenen versus schulden

Gelukkig heeft Ghelamco het voordeel dat het moderne gebouwen in zijn vastgoedportefeuille heeft, die veel waard zijn omdat ze duurzaam zijn. “Dus tegenover hun schulden staan wel bakstenen die een waarde hebben.” 

Het probleem is dat Ghelamco die gebouwen nu mogelijk snel moet verkopen, en daardoor aan een prijs die lager is dan gedacht werd. Dat kan dus bijkomende verliezen opleveren en daardoor kan het beperkte eigen vermogen dat Ghelamco in kas heeft verdampen als sneeuw voor de zon, waarschuwt Tom Simonts. En dat is dus niet omdat het slecht gaat met het bedrijf, maar simpelweg omdat ze extra verliezen moeten slikken.

Gevolgen voor Antwerp?

Moeten Antwerp-supporters nu vrezen dat hun voetbalclub extra in de problemen komt? Begin dit jaar pompte Paul Gheysens nog vers kapitaal in Royal Antwerp FC omdat zijn club in financiële ademnood zit. 

De problemen bij Ghelamco zijn daar alleszins geen goed nieuws voor, omdat de moedergroep vandaag alle centen kan gebruiken. “Ze moeten zorgen dat de rekeningen of de kredieten kunnen betaald worden. En dan kan ik mij voorstellen dat Antwerp niet bovenaan de prioriteitenlijst staat”, meent Simonts.

Simonts merkt daarbij op dat Gheysens een mediagroep heeft, MediaNation, die ook financieel in nauwe schoentjes is komen te zitten. “Dus ja, alle delen van het imperium van meneer Gheysens, hebben het moeilijk, omdat zijn vastgoedgroep het moeilijk heeft en met rode vlaggen te kampen heeft.” 

Simonts ziet die rode vlaggen niet meteen als een voorbode voor het einde van de groep. “Maar het is wel zo dat het geen alleenstaand geval is in de sector, dat er hard gewerkt moet worden en dat er heel wat projecten moeten verkocht worden en dat er veel moet gepraat worden met financiers, met mensen die de groep eigenlijk over de voorbije twaalf maanden willen tillen.”

Meest gelezen