© Rob Engelaar

Geen verplichte ophokplicht meer voor pluimvee en vogels: situatie vogelgriep in ons land gunstig geëvolueerd

Omdat de toestand rond de vogelgriep de laatste maanden gunstig is geëvolueerd, is het vanaf zaterdag voor professionele houders en geregistreerde hobbyhouders niet langer verplicht om hun pluimvee en vogels op te hokken. Dat heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vrijdag gemeld.

gjs
Bron: BELGA

In 2024 is nog geen enkele besmetting met vogelgriep vastgesteld in België. Twee weken gelden werd ons land al officieel vrij verklaard van de vogelgriep door de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (WOAH).

Vanaf zaterdag worden ook de resterende maatregelen versoepeld. Zo is het niet langer verplicht voor professionele houders en geregistreerde hobbyhouders om hun pluimvee en vogels op te hokken. Voor particulieren gold geen ophokplicht.

Het is ook niet langer verplicht om pluimvee en vogels binnen of onder netten drinken te geven. Voor het voederen blijft die verplichting wel van kracht. Het is ook niet meer verboden om onbehandeld oppervlaktewater te gebruiken.

Het verhoogde toezicht bij commerciële pluimveebedrijven en de huidige maatregelen rond het uitlaadverbod van slachtkippen blijven wel behouden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer