Samsung boekte tijdens het eerste kwartaal een winst van 4,5 miljard euro.
Foto: Getty

Samsung vertienvoudigt winst dankzij artificiële intelligentie en hogere chipprijzen

Het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung zegt dat het tijdens het eerste kwartaal van 2024 tien keer zoveel winst heeft gemaakt vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden. Dat komt door de stijging van chipprijzen en een grote vraag naar producten op het gebied van artificiële intelligentie (AI).

Samsung schat dat de winst tijdens het eerste kwartaal zo’n 6,6 biljoen Koreaanse won bedraagt, omgerekend zo’n 4,5 miljard euro. Dat is een stijging van 931 procent tegenover de winst die tijdens dezelfde periode in 2023 werd opgetekend. Het bedrag overtreft de voorspellingen van analisten. Zij rekenden op een winst van 5,7 biljoen won.

Het bedrijf heeft de officiële winstcijfers nog niet bekendgemaakt. Dat zal pas op 30 april gebeuren.

Computerchips zijn duurder

Een van de voornaamste redenen dat Samsung zoveel meer winst maakt, is de schommelende prijs van computerchips. Tijdens de coronapandemie was er een tekort aan computerchips, waardoor de prijs hard was gestegen. Veel bedrijven hebben daarna grote voorraden aangelegd, maar kort daarna begon de wereldeconomie te stokken, waardoor er een overaanbod was.

Door dat overaanbod is de prijs van chips vorig jaar fors gedaald. Dat was toen ook zichtbaar in de winstcijfers van Samsung, die veel lager waren dan tijdens de coronaperiode.

Intussen zijn de prijzen weer aanzienlijk gestegen. Dat is gunstig voor Samsung, omdat de chipafdeling van het bedrijf normaal gezien de meeste winst oplevert.

AI en aardbevingen

Chips zijn onder meer duurder geworden omdat veel bedrijven AI-toepassingen ontwikkelen. Die vereisen een grote hoeveelheid rekenkracht. Door de gestegen vraag naar AI-chips hebben ook andere chipproducenten de wind in de zeilen gekregen, met name Nvidia, de eerste chipmaker in de geschiedenis die een marktkapitalisatie van 1.000 miljard dollar bereikte.

Ook de aardbeving in Taiwan op 3 april zou in Samsungs voordeel kunnen spelen. In het land bevinden zich meerdere grote chipproducenten, waaronder de grootste op aarde, TSMC. Het bedrijf heeft echter al gezegd dat de impact van de aardbeving op de chipproductie klein zal zijn.

Meest gelezen