Al 1.000 leden voor Childfree in Brussel(s), alle Vlaamse provincies volgen: “Ja, hier worden al eens mopjes gemaakt over kinderen”

In café Le Coq werd een van de afterworks in Brussel georganiseerd.© IF

Brussel -

De Brusselse Facebookgroep Childfree in Brussel(s) heeft op twee en een halve maand 1.000 leden weten te vergaren. Daarnaast zijn ook in de vijf Vlaamse provincies soortgelijke initiatieven opgestart. “Er worden al eens mopjes gemaakt over mensen met kinderen, maar tijdens de ontmoetingen wordt er meestal gewoon niét over kinderen gesproken.”

Amaury Michaux

In januari richtte de Ninoofse Leen Mattens (27) de Facebookgroep Childfree in Brussel(s) op. In haar naaste omgeving merkte ze dat het telkens moeilijker werd om af te spreken omdat ouders met jonge kinderen daarvoor minder tijd hadden. Ze richtte daarom de groep Childfree in Brussel(s) op om met gelijkgezinden iets te gaan drinken of samen deel te nemen aan een activiteit.

LEES OOK. Leen vindt gelijkgezinden met Facebookgroep Childfree in Brussel(s)

“In Brussel hebben we ondertussen al twee afterworks georganiseerd en de derde en vierde ontmoeting staan ook al gepland”, vertelt Mattens. “Daarnaast hebben mensen ook afgesproken om samen mee te doen aan de vrouwenmars, Museum Night Fever of de fietstocht Critical Mass. Ondertussen zitten we al aan 1.000 leden, het is echt heel snel gegaan.”

Nieuwe vriendengroep

De ontmoetingen verlopen volgens Leen heel positief. “Het is alsof je via een vriend in een nieuwe vriendengroep wordt gesmeten. Je leert elkaar op zo’n avond kennen en alle onderwerpen passeren de revue.”

Echt alle onderwerpen? Dus ook kinderen? “Ja, dat komt ook wel eens aan bod en dan worden er al wel eens mopjes over gemaakt. Op sommige momenten zijn die al wat intenser, maar nooit met slechte bijbedoelingen. De nadruk ligt tijdens de ontmoetingen vooral op elkaar leren kennen en gelijkgezinden ontmoeten.” (lees verder onder de foto)

Leen Mattens is bewust kinderloos en wil met gelijkgezinden leuke activiteiten doen.© IF

Na Brussel kregen inmiddels ook de vijf Vlaamse provincies een eigen Childfree Facebookgroep. “Heel snel nadat mijn verhaal in de media was verschenen, kwam de vraag er van anderen in heel Vlaanderen. In Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en Antwerpen zijn er al verschillende ontmoetingen geweest, in Limburg en West-Vlaanderen moet alles nog goed op gang komen. Momenteel ben ik in die groepen nog moderator, maar het zou beter zijn dat iemand uit de provincie zelf die taak op zich neemt. Ik merk dat de opstartfase van zo’n groep dikwijls moeilijk is, maar dat daarna alles losloopt.” (lees verder onder de foto)

Ook in andere provincies werden al afterworks georganiseerd.© IF

Leen hoopt dat de initiatieven voor Childfree blijven komen. “Ik laat alles een beetje op mij afkomen, maar hoop dat er in de toekomst nog meer actie ondernomen wordt. In Brussel wordt dat al gedaan, maar ook in de andere provincies zou het interessant zijn dat er naast de afterworks ook andere activiteiten worden georganiseerd. Daarnaast vind ik het ook belangrijk om te zeggen dat iedereen welkom is, ook mensen mét kinderen. Maar de gespreksonderwerpen zelf zullen op zo’n avonden niet over kinderen gaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen