De criminele netwerken die in ons land actief zijn, houden zich vooral bezig met het dealen van cocaïne en cannabis
Foto: Getty Images/Lucas Ninno

Europol lijst 821 meest bedreigende criminele netwerken op: meer dan 100 actief in België, vooral in drugshandel

Europol, het agentschap dat de samenwerking tussen de politiediensten in de Europese Unie coördineert, heeft de meest bedreigende criminele netwerken voor de EU in kaart gebracht. Het gaat om 821 netwerken waarvan er meer dan 100 in ons land actief zijn, vooral in de handel van cocaïne en cannabis.

"Het rapport maakt het onzichtbare zichtbaar", vat Catherine De Bolle, de topvrouw van Europol, het werkstuk samen. Voor de lijst werden data van alle EU-lidstaten en 17 andere landen gebundeld en geanalyseerd.

Het rapport biedt een zicht op hoe criminele netwerken zijn georganiseerd, met welke activiteiten ze zich inlaten en waar ze actief zijn. Het moet de veiligheidsdiensten en politici helpen in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit. 

In het rapport worden 821 criminele netwerken geïdentificeerd waarin meer dan 25.000 individuen uit 112 verschillende landen actief zijn. In totaal zijn meer dat de helft van de criminele netwerken actief in de drugshandel, 71 procent laat zich in met corruptie en 68 procent van de netwerken staat er ook om bekend om geweld te gebruiken.

Meer dan 100 netwerken actief in België, vooral in de drugshandel

Uit het rapport blijkt dat er meer dan 100 criminele netwerken actief zijn in ons land. Ze houden zich vooral bezig met de handel in cocaïne en cannabis. 

Daarnaast laten de criminele netwerken in ons land zich ook in met de smokkel van migranten naar het Verenigd Koninkrijk en de productie (en handel) van vals geld en valse goederen (zoals sigaretten). Ook andere vormen van criminaliteit zoals mensenhandel en schijnhuwelijken worden vaak begaan door de netwerken in ons land.

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) verwijst op zijn beurt naar de aanwezigheid van de mocromaffia, de Albanese maffia, maar ook de Italiaanse maffia op het Belgische grondgebied. 

Bekijk: voor de Belgische minister van Justitie is informatie "de sleutel" voor de strijd tegen de georganiseerde misdaad

Videospeler inladen...

Bruikbare informatie voor onze veiligheidsdiensten

De conclusies die Europol uit het rapport haalt, zullen nu gedeeld worden met de EU-lidstaten. "Elke lidstaat krijgt nu de informatie over de netwerken die actief zijn op zijn grondgebied", zegt De Bolle. "Zij kunnen beslissen of ze die informatie delen met andere lidstaten en kunnen oordelen welke acties moeten ondernomen worden."

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wil zo snel mogelijk concreet met de nieuwe informatie aan de slag. "Er lopen al onderzoeken naar individuen en criminele organisaties, maar dankzij de informatie uit dit rapport kunnen die onderzoeken verrijkt worden en kunnen er ook mogelijk nieuwe onderzoeken opgestart worden."

Ze benadrukt ook dat België moet "blijven investeren in het versterken van onze veiligheidsdiensten". 

Bekijk: "Onze veiligheidsdiensten kunnen heel efficiënt met deze informatie aan de slag", zegt minister Verlinden (CD&V)

Videospeler inladen...

Merendeel van de netwerken is geïnfiltreerd in legale economie

Wat ook opvalt: de grote meerderheid (86 procent) van de criminele netwerken is erin geslaagd te infiltreren in de legale economie, wat helpt om misdaadgeld wit te wassen. Dat gebeurt vooral via de horeca en vastgoed.

Volgens Europol is een van de topprioriteiten nu om de ondergrondse criminele geldstromen bloot te leggen zodat kan vastgesteld worden hoe, en op welk moment, zwart geld in de legale economie terechtkomt. 

Bekijk: "We moeten de illegale geldstromen blootleggen", zegt Europol-topvrouw Catherine De Bolle

Videospeler inladen...

Meest gelezen