Het boeing 737 MAX 9-toestel van Alaska Airlines waarvan zijpaneel in volle vlucht loskwam op 6 januari 2024.
Foto: AP

Boeing betaalt Alaska Airlines 160 miljoen dollar na losgekomen deurpaneel

Vliegtuigbouwer Boeing heeft Alaska Airlines 160 miljoen dollar compensatie betaald nadat een van hun passagiersvliegtuigen begin januari een zijpaneel had verloren tijdens de vlucht. Daardoor moesten alle Boeing-toestellen van dat type tijdelijk aan de grond blijven. 

Het incident met het losgekomen paneel vond plaats op 5 januari, tijdens een vlucht tussen Portland en Ontario. Het vliegtuig van Alaska Airlines vervoerde 174 passagiers en 6 bemanningsleden en moest een noodlanding maken.

Daarop besloot de Amerikaanse luchtvaartautoriteit om alle 737 MAX 9-toestellen tijdelijk aan de grond te houden en moesten veel vluchten geannuleerd worden. Ook bij andere MAX 9-toestellen zijn later losse onderdelen gevonden. 

Volgens Alaska Airlines hebben de resultaten in het eerste kwartaal aanzienlijk geleden onder die problemen. Daarom betaalt Boeing de maatschappij nu 160 miljoen dollar, maar Alaska Airlines zegt nog verdere compensatie van Boeing te verwachten in de loop van dit jaar.

Bekijk: Passagiers zijn verbaasd over wat ze aan boord van het vliegtuig meemaken

Videospeler inladen...

Meer problemen bij Boeing

Boeing had de voorbije maanden af te rekenen met een reeks incidenten met hun vliegtuigen. Zo bleek na een landing in de Amerikaanse staat Oregon dat een paneel aan de onderkant van een Boeing 737-800 ontbrak.

Topman Dave Calhoun van de geplaagde vliegtuigfabrikant kondigde daarom aan dat hij het bedrijf aan het einde van dit jaar verlaat. Ook enkele andere topbestuurders vertrekken.

Boeing zegt inmiddels druk bezig te zijn om de veiligheidsprocedures te verbeteren. Zo kondigde de fabrikant vorige maand een nieuw bonussysteem aan, waarbij veiligheid en kwaliteit het belangrijkst zijn. Eerst was driekwart van de extra beloningen gebaseerd op financiële prestaties.

Meest gelezen