Europol brengt meest bedreigende misdaadbendes in kaart, waarvan 100 actief in België: “Allemaal op de radar”

Op Europols lijst met “meest bedreigende” criminele bendes in de EU staan 821 bendes. Honderd daarvan zijn actief in ons land. “We weten wie ze zijn en hoe ze zijn georganiseerd”, zegt Europol-baas Catherine De Bolle.

Marnix Int Panis

De meest bedreigende criminele netwerken in de Europese Unie houden zich vooral bezig met mensensmokkel, drugshandel en onlinefraude. In een nieuwe studie brengt de Europese Politiedienst die netwerken in kaart. Europol heeft geanalyseerd hoe de bendes georganiseerd zijn, welke criminele activiteiten ze uitvoeren en waar ze opereren.

“We hebben ze allemaal op de radar”, verzekert de Belgische topvrouw van Europol Catherine De Bolle. Zij maakte vrijdag de resultaten bekend in het bijzijn van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Die laatste schuwde de grote woorden niet: “Hiermee breekt een nieuw tijdperk aan in de bestrijding van de georganiseerde misdaad.”

Drugsmokkel

Volgens Europol zijn ruim 25.000 personen actief in de meest bedreigende criminele bendes. Samen zijn die goed voor 112 nationaliteiten. De criminele leiders bevinden zich in hoofdzaak in het land waar het netwerk opereert (82 procent). Een klein deel (6 procent) verblijft buiten de EU, met Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten als populaire toevluchtsoorden. De meeste criminele bendes (86 procent) maken gebruik van legale bedrijven, hetzij door infiltratie van bestaande ondernemingen, hetzij door zelf witwasbedrijfjes op te zetten. Vooral de horeca en de logistieke sector zijn daarbij populaire sectoren.

Van de 821 grote misdaadnetwerken is ruim de helft betrokken bij drugsmokkel. “De markt van illegale drugs is een van de voornaamste bronnen van geweld in de Europese Unie en de belangrijkste bron van inkomsten voor de criminele netwerken”, zei Verlinden. “Dit verslag is een belangrijke mijlpaal voor België, en voor de hele Europese gemeenschap. En dit is nog maar het begin.”

Volgens het rapport zijn honderd van de 821 geïdentificeerde netwerken actief in België. Die leggen zich vooral toe op drugshandel, in hoofdzaak van cocaïne. Er zijn ook groepen die zich bezighouden met mensensmokkel richting Groot-Brittannië, grootschalige onlinefraude en accijnsfraude, zoals sigarettensmokkel. Behalve Belgen zijn vooral Nederlanders, Turken, Marokkanen en Albanezen betrokken bij deze criminele organisaties.