Archieffoto van de luchtmachtbasis Morozovsk.
Foto: Getty Images

14 Russische gevechtsvliegtuigen vernield of zwaar beschadigd op basis in grensregio Rostov, zegt Oekraïne

Oekraïne zegt dat het 6 Russische gevechtsvliegtuigen heeft vernield bij een droneaanval op een luchtmachtbasis in de Russische grensregio Rostov. 8 andere vliegtuigen zouden zwaar beschadigd zijn.

Oekraïne heeft naar eigen zeggen meerdere doelwitten in het zuiden van Rusland met drones bestookt. Volgens Oekraïense veiligheidsbronnen zijn daarbij zeker 6 gevechtsvliegtuigen vernield op de basis van Morozovsk. Ze vermoeden dat ook zo'n 20 mensen die op de basis werkten, gedood zouden kunnen zijn.

Op de bewuste basis zouden Su-27- en Su-34-gevechtsvliegtuigen staan die Rusland inzet aan de frontlijn in Oekraïne.

Rusland heeft nog niet gereageerd op de berichten over de aanval op de basis. Het geeft wel toe dat er meer dan 40 drones op de regio Rostov zijn afgevuurd. De regio grenst aan Oekraïne. Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn ook de regio's Saratov, Koersk, Belgorod en Krasnodar aangevallen. Het zegt dat alle drones uit de lucht gehaald zijn.

Maar andere Russische gezaghebbers lijken dat tegen te spreken. In de stad Rostov was er hoe dan ook een inslag. Daar zaten zo'n 600 mensen enkele uren zonder stroom, zegt de gouverneur van de gelijknamige provincie. Een elektrisch onderstation zou er geraakt zijn. Er is ook wat schade aan een appartementsgebouw van 16 verdiepingen.

Russen nemen dorp in

Rusland gaf vandaag ook commentaar op de eigen recente, grootschalige luchtaanvallen op Oekraïne. Volgens het ministerie van Defensie waren ze een antwoord op de Oekraïense aanvallen op Russische olieraffinaderijen van de voorbije weken.

Bij die grootschalige Russische aanvallen raakte onder meer het Oekraïense elektriciteitsnetwerk beschadigd. Onder meer in Charkiv werd een belangrijke elektriciteitscentrale geraakt. Daardoor zaten honderdduizenden mensen een tijdlang zonder stroom.

Rusland beweert ook dat zijn troepen een dorp nabij Avdiivka en Donetsk hebben ingenomen. Donetsk staat al sinds 2014 onder Russische controle. Avdiivka werd midden februari veroverd.

Meest gelezen