© Shutterstock

Britse familie opgelicht met valse Airbnb in België: “Het was geen vakantie, het was gewoon stress”

Een Britse vrouw uit Birmingham had een verblijf in ons land geboekt via Airbnb, maar toen ze met haar familie aankwam, bleek het huis al verhuurd aan iemand anders. “Ik ging niet echt op vakantie, het was gewoon stress.”

SGG
Bron: bbc

De Britse Mehri Jafarpour Shalmani keek samen met haar familie uit naar twee weken vakantie in het buitenland. Omdat ze met twaalf zouden reizen, haar familie, de familie van haar zus en hun buren, zou een vakantie op hotel erg duur uitvallen. De groep ging daarom op zoek naar een betaalbare vakantiewoning op Airbnb.

Die vonden ze in ons land in Montigny-le-Tilleul, net onder Charleroi. Het huis had zeven slaapkamers en werd geadverteerd als een “warme rustige plek”. Vandaaruit zouden ze uitstapjes maken naar onder meer Keukenhof in Nederland.

LEES OOK. Je huis verhuren als vakantieverblijf? Zo ben je in orde met alle regels en vergunningen

Hoewel het huis geen recensies had en de gastheer “Danijel” niet reageerde toen ze de dag voor vertrek een bericht stuurde, kwam het niet bij haar op dat er iets mis zou zijn. Op 29 maart arriveerde de familie, na een reis van acht uur, in Montigny-le-Tilleul. Maar toen ze het huis wilden betreden, bleek er al iemand te wonen. De vrouw sprak amper Engels, maar maakte duidelijk dat zij de woning voor langere tijd huurde en dat het huis niet op Airbnb had mogen staan. Niet veel later arriveerde nog een derde partij die ook met een reservering zwaaide. “Terwijl we verward zaten te wachten, kwam er een andere familie... ze zeiden dat ze uit de buurt kwamen en dat ze het huis hadden gehuurd voor hun familieleden”, vertelde Jafarpour Shalmani aan BBC.

(Lees verder onder de afbeelding)

De advertentie op Airbnb omschreef de woning als en “warme rustige plek”.© airbnb

De vrouw contacteerde Airbnb, maar kreeg na uren wachten niemand aan de lijn. Jafarpour Shalmani belde daarop de politie. Uiteindelijk daagde de eigenaar van het pand op, maar hij zei geen weet te hebben van een advertentie op Airbnb.

Terugbetaling

Na verschillende uren kon Jafarpour Shalmani toch iemand van Airbnb aan de lijn krijgen. Zij besloten de familie voor een nacht onder te brengen in een hotel en betaalden hun volledige verblijf, 845 pond (985 euro), terug. Het bedrijf stelde daarna een alternatief verblijf voor. “Tegen de tijd dat Airbnb met een oplossing kwam, was het 19 uur”, zei Jafarpour Shalmani. Maar toch bleek nog niet alles van de baan te zijn. Want bij de opties die de groep kreeg aangeboden, zat ook hun initiële locatie. Dit keer onder een andere naam.

De dag nadien probeerde de groep om bij Airbnb een tweede overnachting vast te krijgen, maar omdat ze daar niet in slaagden, besloten ze terug te keren naar huis. “Het was zo verschrikkelijk, het was zo stressvol”, zei Jafarpour Shalmani. “Door wat er gebeurd is, hebben we allemaal bittere herinneringen aan de reis. Het is belachelijk hoe ze gewoon reclame maken voor eigendommen zonder de juiste controles uit te voeren of wat dan ook.”

De familie wil dan ook de nodige compensatie voor hun reis. Ze spendeerden namelijk heel wat geld aan reiskosten en de reservatie voor een uitstap. “Ik ging niet echt op vakantie, het was gewoon stress, niets anders”, zei ze. “Ik wil andere mensen twee keer laten nadenken voor ze bij Airbnb boeken.”

Een woordvoerder van het bedrijf zei dat ze “zeer teleurgesteld” waren over de ervaring van de groep. “De advertenties zijn verwijderd van het platform en we gaan verder met het onderzoek. We ondernemen stappen om onze oorspronkelijke afhandeling aan te pakken”, klonk het. “Ons team heeft contact opgenomen met de gast om verdere ondersteuning te bieden naast de volledige terugbetaling die al is gedaan.” Het bedrijf verduidelijkte dat elke boeking op een bepaalde manier verzekerd is en dat problemen bij Airbnb erg zeldzaam zijn. Het bedrijf bevestigde ook dat de oplichter geen geld gekregen heeft voor de valse advertentie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer