Direct naar artikelinhoud
NieuwsMedia

VTM schrapt na felle kritiek van OM en nabestaanden alsnog aflevering van ‘Moordzaken: levenslang’

VTM-journalist Faroek Özgünes in 'Moordzaken: Levenslang'.Beeld VTM

Televisiezender VTM schrapt een aflevering van het omstreden programma Moordzaken: levenslang. In het programma gaat journalist Faroek Özgünes in gesprek met zes levenslang veroordeelden. De nabestaanden en het parket gaven eerder al kritiek op de reeks.

Het Openbaar Ministerie had VTM in maart gevraagd om de docureeks niet uit te zenden. “Bij de productie van dit programma zijn de slachtoffers niet correct en zorgvuldig bejegend. Dat blijkt uit de reacties die we hebben gekregen in minstens twee dossiers”, schreef het openbaar ministerie in een communiqué. Nabestaanden werden maar heel recent voor de uitzending op de hoogte gebracht, klonk het. Ze zouden de aflevering vooraf kunnen bekijken als er een geheimhoudingsclausule wordt getekend. “Zonder verder enige mogelijkheid tot inbreng”, aldus het OM. VTM besloot uiteindelijk om de docureeks toch uit te zenden.

Nu heeft de zender alsnog beslist hebben om één aflevering te schrappen. Zo schrijven verschillende media. Het gaat om een aflevering met moordenaar Kurt Van Rompaey. Het schrappen van de uitzending is het gevolg zijn van nieuw overleg met de nabestaanden. “Samen zijn we tot de conclusie gekomen dat het niet opportuun is om de aflevering uit te zenden”, zegt Sylvia De Doncker - woordvoerder van DPG Media, het moederhuis van VTM - aan Gazet van Antwerpen.

Woensdag staat de laatste aflevering van de reeks gepland. Daarin wordt Ashley Van De Velde geïnterviewd. Ze vermoordde in 2018 gevangenisverpleegster Christine Lenaerts.