De aflevering met moordenaar Kurt Van Rompaey (links) wordt niet uitgezonden. Rechts: Faroek Özgünes.© VTM

VTM schrapt dan toch Antwerpse aflevering van ‘Moordzaken’ na felle kritiek van slachtoffers en justitie

Antwerpen -

DPG Media zal het fel bekritiseerde VTM-programma Moordzaken: levenslang dan toch aanpassen. Op vraag van de nabestaanden wordt de aflevering met Kurt Van Rompaey, die Werner Van Laer vermoordde in Antwerpen, geschrapt.

Nette Loots, Jarit Taelman

“Slachtoffers en nabestaanden worden opnieuw het slachtoffer.”

“Faroek geeft moordenaars een platform, zonder weerwoord van de familie.”

“Deze manier van omgaan met slachtoffers is heel kwetsend.”

De kritiek die de voorbije weken kwam op het VTM-programma Moordzaken: levenslang loog er niet om. De manier waarop zes tot levenslang veroordeelde moordenaars vrijuit hun verhaal konden vertellen aan journalist Faroek Özgünes, stuitte meerdere mensen tegen de borst. Vooral het feit dat de programmamakers pas nà het inblikken van het volledige programma de slachtoffers hadden ingelicht, kon op weinig begrip rekenen.

“Deze manier van omgaan met slachtoffers is heel kwetsend. De programmamakers hebben heel bewust de keuze gemaakt om hen pas achteraf in te lichten en dat is onrespectvol. Ze wilden dat de slachtoffers louter in kennis werden gesteld, maar ze kregen niet de kans om bezwaren te uiten. Zo worden ze voor voldongen feiten gezet”, vertelde de dienst Slachtofferonthaal van de Vlaamse overheid eind vorige maand in onze krant.

Het Openbaar Ministerie vroeg VTM om het programma stop te zetten, gezien zowel nabestaanden van de slachtoffers, maar ook familieleden van daders, hun bezorgdheden over het programma hadden geuit. Toch bleef VTM achter het programma staan, en zou het de resterende afleveringen blijven uitzenden.

Geheimhoudingsclausule

Na nieuw overleg met alle partijen komt daar nu toch verandering in. Op uitdrukkelijke vraag van een van de nabestaanden van het slachtoffer wordt de aflevering met moordenaar Kurt Van Rompaey geschrapt.

Van Rompaey bracht Werner Van Laer in maart 2000 met meerdere messteken om het leven in zijn flat in de Antwerpse Museumstraat. Hij was jaloers op Werner omdat hij een goede band had met zijn ex-vriendin. Hij probeerde de moord nog te verdoezelen door verschillende zelfmoordbrieven ‘geschreven door Werner’ achter te laten.

“We blijven constructief in het overleg met het Openbaar Ministerie en de dienst Slachtofferonthaal met het oog op eventuele volgende reeksen. Want het zijn verhalen die we willen blijven vertellen”

Sylvia De Doncker

Woordvoerder DPG Media

Volgens onze informatie werden verschillende leugens van Van Rompaey tijdens de aflevering, die de nabestaanden op voorhand alleen mochten bekijken na het tekenen van een geheimhoudingsclausule, niet weerlegd. “De man is een manipulatieve leugenaar. Hij zou openlijk kunnen zeggen wat hij wou, zonder enig weerwoord van de familie”, aldus Marc Ruiters, gepensioneerd commissaris bij de gerechtelijke politie van Antwerpen. Hij werkte destijds op de moordzaak en is een vertrouwenspersoon van de nabestaanden.

Ashley Van De Velde

“Samen zijn we tot de conclusie gekomen dat het niet opportuun is om de aflevering uit te zenden. We blijven constructief in het overleg met het Openbaar Ministerie en de dienst Slachtofferonthaal met het oog op eventuele volgende reeksen in deze arena. Want het zijn verhalen die we willen blijven vertellen”, zegt Sylvia De Doncker, woordvoerder van DPG Media.

“Het niet uitzenden van de aflevering is een mooi gebaar van respect voor de rechten en de smart van de nabestaande”, zegt Bob Van den Broeck, topman van het Agentschap Justitie en Handhaving. “Die nabestaande kiest er immers voor om, sinds die vreselijke gebeurtenis, vooral te willen vergeten. Het siert beide partijen om – ondanks alle gemaakte kosten – hier ad ultimum rekening mee te houden, in een schier onmogelijke balans en afweging tussen de grondwettelijke gewaarborgde persvrijheid en respect voor slachtofferrechten.”

Het Agentschap Justitie en Handhaving laat nog weten dat ze samen met DPG Media en productiehuis Lecter Media opnieuw aan tafel gaan zitten om “betere, heldere en proactieve afspraken” te maken om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden.

Komende woensdag wordt de laatste aflevering van Moordzaken: levenslang uitgezonden. Daarin gaat Özgünes in gesprek met Ashley Van De Velde, die in 2018 gevangenisverpleegster Christine Lenaerts ontvoerde en vermoordde. “Na overleg werden er extra initiatieven genomen om aan de bezorgdheden tegemoet te komen”, zegt De Doncker nog. “Rond deze aflevering zijn nadien geen bijkomende bezwaren of vragen meer gerezen.”

Misdaadjournalist Faroek Özgünes in gesprek met Marc Gevaert, een tot levenslang veroordeelde roofmoordenaar.© VTM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER