© Twitter / Andres Freund

Deze Duitser behoedde het internet voor een grote cyberaanval

Een Duitse softwareontwikkelaar heeft vorige week een lek ontdekt waarmee hackers toegang konden krijgen tot miljoenen computers in de hele wereld. Dankzij zijn snelle interventie werd het achterpoortje gesloten nog voor hackers misbruik konden maken van het achterpoortje.

wver
Bron: The Guardian

Volgens de Amerikaanse krant New York Times stootte Andres Freund, een medewerker van Microsoft, ‘stoemelings’ op het probleem. De 38-jarige Duitser ontdekte een afwijking toen hij probeerde te achterhalen waarom het zolang duurde om een gecodeerde verbinding te maken in een testversie van het besturingssysteem Linux.

Nadat Andres Freund het euvel aan het licht had gebracht, werd het probleem snel opgepikt door verschillende ontwikkelaars van Linux. Zij waarschuwden hun gebruikers voor de bug, aangezien steeds meer banken, ziekenhuizen en bedrijven gebruikmaken van de software. Het risico bestond dat iemand met de juiste privésleutel een nieuwe gecodeerde verbinding kon starten en getroffen computers zou kapen. Updates werden teruggedraaid en gebruikers kregen de raad om een dringende reparatie uit te voeren om het lek te dichten.

Al bij al bleef de schade beperkt dankzij het feit dat Freund het probleem zo snel wist te achterhalen. Het lijkt er dan ook op dat hackers zelf nog geen gebruik hadden gemaakt van het achterpoortje. De precieze oorzaak wordt intussen verder onderzocht.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer